V červnu začíná sezona dravců, proto padla volba na chutného candáta!

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • 600 g filetů z candáta
  • lžíci zeleného pepře ve slaném nálevu
  • cibuli
  • dvě sardelky (ančovičky)
  • 1 dl bílého vína
  • čtyři lžíce sladké smetany
  • lžíci nasekané petrželky
  • hladkou mouku
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl
  • máslo

Příprava:

Maso osolíme, posypeme drceným kmínem, pokapeme citronovou šťávou a je necháme chvíli odležet. Filety pak osušíme, poprášíme je lehce hladkou moukou a opečeme na másle z obou stran. Pak je odložíme stranou. Do šťávy po pečení přidáme zelený pepř, jemně nasekanou cibuli, petrželku, utřené sardelky, vše zalijeme vínem a dusíme na mírném plamenu zhruba 15 minut, než zelený pepř změkne a cibule se rozvaří. Omáčku poté zahustíme smetanou, vložíme do ní filety candáta, které prohřejeme. Filety podáváme přelité omáčkou s vařeným bramborem.