Ve Skandinávii patří sleď k nejoblíbenější rybě, v Dánsku se podává pečený jako tradiční velikonoční pokrm s vařenými brambory a salátem z červené řepy.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • čtyři vykuchané sledě
  • žitnou mouku
  • nasekanou petrželku
  • hrubozrnnou hořčici (vhodná je grilovací)
  • sůl
  • pepř
  • olej

Příprava:

Sledě očistíme, odstraníme hlavy, ocasy, rozevřeme je jako knihu a vytrhneme páteř. Zbylé kostičky na bocích odstraníme ručně a poté rybu podélně rozpůlíme na dva filety. Ty potřeme hrubozrnnou hořčicí, posypeme nasekanou petrželkou a obalíme z obou stran v žitné mouce. Smažíme na rozpáleném oleji z každé strany asi dvě, tři minuty dozlatova. Velikonoční dánský sleď se podává s vařenými brambory politými máslem a se salátem z červené řepy.

Napsat komentář