Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 19 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 19 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 19 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 19 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 19 hod

Dioxiny. Nebezpečí pro ryby i lidi

strunc 15. října 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: David Štrunc, foto: pixabay

Dioxiny jsou látky, které nebyly nikdy vyráběny cíleně. Vždy se jednalo o vedlejší výrobní produkty. Tyto sloučeniny vznikají nejčastěji spalováním fosilních paliv, v přírodě například lesními požáry. Dále mohou vzniknout v průmyslu, který používá chlór (výroba papíru, textilní nebo chemické závody).

O těchto látkách můžeme říci, že jsou stálé, ve vodě velmi málo rozpustné. To znamená, že v přírodě nepodléhají rychlému rozpadu (degradaci) a v tělech živočichů se kumulují. Navíc se dobře váží na tukovou tkáň, což usnadňuje jejich zadržení v těle živočichů. Pro člověka je nejrizikovější konzumace kontaminovaných živočichů. Zajímavostí je, že nejvíce kontaminovanou potravinou jsou ryby ze Severního a Baltského moře.

REKLAMA

Vliv na člověka

Vzhledem k velkému množství různých látek nelze přesně říct, jaký vliv na člověka bude mít která sloučenina. Jednotlivé „koktejly“ dioxinů mohou mít i další vlastnosti, které ještě nejsou známy.

Celkově však můžeme říci, že tyto sloučeniny působí na nervovou soustavu, mohou vyvolat vrozené vady u plodu, působit na plodnost a vést až ke sterilitě. V neposlední řadě jsou také karcinogenní.

REKLAMA

Dlouhodobé působení vede k poškození imunitního a nervového systému, může mít vliv na inteligenci, na soustřední a může ovlivnit i chování.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled