Fotografie
Rybocz okomentoval Za candáty na p...
před 8 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh duhový...
před 13 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 14 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval „Rybář“ házel u...
včera
Fotografie
Radek okomentoval „Rybář“ házel u...
předevčírem

Janssons freestelse (Janssonovo pokušení)

Marek iRybářství 0 hodnocení
rybí recepty Recepty

Tradiční švédský pokrm, který se podává o Vánocích. Má mnoho obměn. Nakrájené brambory se prokládají marinovanými ančovičkami, kousky uzené makrely, filety z tresky a dalšími podobnými dobrotami.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • brambory podle počtu strávníků
  • 300 g filetů z tresky
  • aspoň dvě cibule
  • 200 dl smetany
  • máslo
  • strouhanku
  • pepř
  • sůl

Příprava:

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a plátky na drobné hranolky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka (kroužky) a na másle ji osmahneme do zlatova. Filety z tresky nakrájíme na proužky. Zapékací misku vymažeme máslem, posypeme strouhankou. Pak naskládáme vrstvu brambor, osolíme ji, opepříme, poté poklademe kousky tresky s kolečky osmažené cibule.

Tak naplníme celou zapékací misku – a pozor! Nahoře musí být osolená a opepřená vrstva brambor. Naplněnou zapékací misku pak vložíme do vyhřáté trouby a pokrm po 20 minutách pečení zalijeme smetanou, troubu ztlumíme a pečeme dalších 20 minut. Pak máme hotovo. Jídlo podáváme teplé s naloženou (ve Švédsku) oblíbenou naloženou červenou řepou.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled