Jednoduchá, a přitom velmi zajímavá úprava této nejtradičnější české ryby. Pokud máte pocit, že jste už kapra ochutnali na všechny způsoby, zkuste tento recept.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 1000 g porcí kapra
  • 100 g zakysané smetany
  • 4 lžíce křenu
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • citron
  • petrželku
  • křen

Příprava:

Kapra očistíme, naporcujeme, opláchneme vodou, osušíme, porce kapra osolíme a necháme hodinu odpočinout. Smetanu rozmícháme se strouhaným křenem a směsí podkovy nebo řízky potřeme. Porce kapra naskládáme do pekáčku, přidáme k nim kousky másla a vše dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme 10 až 15 minut při teplotě kolem 200 stupňů. Pečené maso pak posypeme nasekanou petrželkou, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s vařenými brambory.