Když už se rozhodneme odnést si od vody rybu, měli bychom si na ní také pochutnat a prožít si doma u stolu chvilku pohody. Čerstvá ryba je nejlepší. Dá se zamrazit, ale proč to dělat? Lepší je se hned po návratu od vody pustit do přípravy chutné večeře a završit tak pěkný a úspěšný den. Kupříkladu naháče ze sivenů dělám hrozně rád, jelikož příprava zabere zhruba pět minut a po dvaceti minutách v troubě je hotovo.

Text: Ivo Novák, foto: autor

Budeme potřebovat:

  • Siven
  • Oregano
  • Sůl
  • Dobromysl
  • Brambory
  • Sladká paprika

Příprava:

Na máslem vymaštěný plech položím vykuchaného a omytého sivena. Nemusí se stahovat ani škrábat. Jen mu odříznu hlavu. I ploutve nechávám. Na odstranění ochranné vrstvy z kůže používám čistou houbičku na nádobí.

Pod tekoucí vodou to s ní jde skvěle. Můžeme si pomoci i citronovou šťávou. Vnitřek ryby okořením, posolím a přidám oregano, jinak též dobromysl. Masu dodá skvělou vůni.

Oregano můžete přidat i v závěru pečení ryby. Předtím ale ještě k masu přidávám na kolečka nakrájené brambory, které lehce zakápnu olivovým olejem. Rozložím je kolem ryby a posypu kořením na americké brambory.

Vše lehce popráším sladkou paprikou a plech s rybou strčím do na 200 stupňů rozpálené trouby. Za dvacet, pětadvacet minut je hotovo.

Napsat komentář