Fotografie
Hunter dal lajk úlovku od Michal...
před 13 hod
Fotografie
Kryštof dal lajk úlovku od Michal...
včera
Fotografie
Kryštof dal lajk úlovku od Michal...
včera
Fotografie
Ondřej dal lajk úlovku od Michal...
včera
Fotografie
sponer@apostolskacirkev.cz dal lajk úlovku od Jakub Anděl
včera

Ryby a masáci

strunc 0 hodnocení
Recepty

Rybí maso je zdravé a je jedno, zda je ze pstruha, kapra, cejna, sivena, lína nebo dalších. Ale proč z ryb připravovat jen notoricky známá jídla? Muchomůrka růžovka má zase skvělou chuť a pokrm z ní v kombinaci s rybím masem je skvělý a přitom jednoduchý. Pozor však na záměnu! Růžovku je leckdo schopen zaměnit s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovitou.

Text: Ivo Novák, foto: autor

Rozpoznat se od sebe dají snadno, takže ve zkratce popíšu hlavní zásady: Prsten u růžovky je vroubkovaný, u muchomůrky tygrovité je hladký. Po otlaku, naříznutí nebo stažení kůže klobouku maso růžovky nabíhá do růžova, u muchomůrky tygrovité zůstává bílé. Kdo se bude v lese řídit alespoň těmito znaky, rána by se měl dožít v pohodě.

Příprava:

Růžovek, lidově se jim také říká masáci, je potřeba nasbírat větší množství.  Do pánve přidáme olej, rozehřejeme ho a nasypeme do něj jemně rozkrájené houby.

Klidně jich může být kopec. Pánev nepřikrýváme, dušením pod pokličkou se totiž mění chuť a houby hnědnou. Houbovou směs, kterou osolíme, nandáme do misky a v rozpáleném oleji osmažíme rybí maso.

Filety předtím nakrájíme, osolíme, posypeme sladkou paprikou, přidáme k nim trochu česneku, bazalku, kmín, mletý černý pepř, saturejku, mletou kurkumu, zázvor, tymián a mleté chilli. Maso osmažíme do zlatova.

Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme je na menší kousky. Rozprostřeme je na vymaštěný plech, osolíme a jemně okořeníme. Chvíli je v troubě zapečeme. Pak už servírujeme. Úpravu si zvolte podle sebe.

Buď vše promícháte, anebo jednotlivé složky na talíř umístíte zvlášť.  Spojená chuť rybího masa a hub je prostě skvělá. Když odložíte příbor, určitě si řeknete, že jste tuto chuťovku naposledy nejedli.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled