Rybí maso je zdravé a je jedno, zda je ze pstruha, kapra, cejna, sivena, lína nebo dalších. Ale proč z ryb připravovat jen notoricky známá jídla? Muchomůrka růžovka má zase skvělou chuť a pokrm z ní v kombinaci s rybím masem je skvělý a přitom jednoduchý. Pozor však na záměnu! Růžovku je leckdo schopen zaměnit s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovitou.

Text: Ivo Novák, foto: autor

Rozpoznat se od sebe dají snadno, takže ve zkratce popíšu hlavní zásady: Prsten u růžovky je vroubkovaný, u muchomůrky tygrovité je hladký. Po otlaku, naříznutí nebo stažení kůže klobouku maso růžovky nabíhá do růžova, u muchomůrky tygrovité zůstává bílé. Kdo se bude v lese řídit alespoň těmito znaky, rána by se měl dožít v pohodě.

Příprava:

Růžovek, lidově se jim také říká masáci, je potřeba nasbírat větší množství.  Do pánve přidáme olej, rozehřejeme ho a nasypeme do něj jemně rozkrájené houby.

Klidně jich může být kopec. Pánev nepřikrýváme, dušením pod pokličkou se totiž mění chuť a houby hnědnou. Houbovou směs, kterou osolíme, nandáme do misky a v rozpáleném oleji osmažíme rybí maso.

Filety předtím nakrájíme, osolíme, posypeme sladkou paprikou, přidáme k nim trochu česneku, bazalku, kmín, mletý černý pepř, saturejku, mletou kurkumu, zázvor, tymián a mleté chilli. Maso osmažíme do zlatova.

Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme je na menší kousky. Rozprostřeme je na vymaštěný plech, osolíme a jemně okořeníme. Chvíli je v troubě zapečeme. Pak už servírujeme. Úpravu si zvolte podle sebe.

Buď vše promícháte, anebo jednotlivé složky na talíř umístíte zvlášť.  Spojená chuť rybího masa a hub je prostě skvělá. Když odložíte příbor, určitě si řeknete, že jste tuto chuťovku naposledy nejedli.