Vánoce 🎄už ťukají na dvířka, stejně jako období, kdy Vietnamci rejžují na tržištích🤑. Ovšem teplota je stále nad nulou🌡.Rybníky a řeky nejsou pokryté ledem. Jejich klidná hladina je občas narušená hejnem kachniček🦆🦆🦆 nebo pošimraná studeným větrem. Takový pohled vyvolá u nejednoho rybáře pocit, že je stále šance si chytit vánočního kapra🎣🐟.

Text: Šon Chung, foto: autor, video: autor

Se mnou tahle myšlenka přímo zacloumala v momentě, kdy jsem cítil příležitost vytáhnout se před budoucí tchýní. Tržby netržby, popadl jsem pruty, navrstvil oblečení a honem k vodě.

Teploměr ukazoval 4 °C a já se chvilku musel zahřívat myšlenkou na svůj rodný kraj, kde na jihu bývá celoročně 36 °C☀️. Po zahřátí jsem už nahazoval a čekal na odpověď z temné chladné vody. Lehce jsem zakrmil a ryby reagovaly přibližně až po 40 minutách. Záběry byly většinou jemné a špatně se sekaly. Když už zásek sedl, byl to cejn🙈.

Myšlenka na kapra postupně mizela jako pára nad pekingskou polévkou.😪. Jediné, co přibývalo, byly nudle. Bohužel ne smažené, ale ty pod nosem. Záběry od cejnů neustaly. Signalizátory před prutem se pohupovaly na vlascích, jako kdyby mi brnkaly na nervová vlákna. Stále bez kapra, no je to zoufalství🤯🤯🤯.

Ovšem proměňovat neúspěch v úspěch je moje častá metoda. Napadlo mě, že bych mohl udělat videorececept na smaženého cejna tak, jak se to dělá ve Vietnamu. Protože nějaká variace cejna tam též žije. Je ale také plný kostí a je na to super způsob, jak se těchto kostiček zbavit.

Bude to velmi autentický recept, který jistě udělá dojem i na moji budoucí tchýni. Chci tímto uklidnit všechny rybáře, kteří též nechytili vánočního kapra🍀. Určitě mu dáme ještě šanci, pokud nezamrzne. Pár dní na to ještě máme.

Napsat komentář