Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera

Sumec dušený ve vinné zelenině

Marek iRybářství 0 hodnocení
Recepty

Text: Otto Pospíšil, Josef Kuthan

Potřebujeme (na čtyři porce)

  • Sumce nebo jeho část (asi 1,5 až 2 kg)
  • Dvě jablka
  • Dvě mrkve
  • Šest rajčat
  • Šest polévkových lžic tvarohu s bylinkami
  • Tři polévkové lžíce rajského kečupu
  • Čtyři polévkové lžíce másla
  • Jednu polévkovou lžíci křenu ze sklenice
  • Jeden svazek petrželky, jednu cibuli
  • Šťávu z jednoho citronu
  • Dva šálky bílého vína
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr

Příprava
Vykuchaného a očištěného sumce zvenku bohatě osolíme. Asi po pěti minutách sůl a sliz nožem seškrábneme. Rybu opláchneme a otřeme. Vně i uvnitř ji potřeme citronovou šťávou a osolíme.

Tělní dutinu vytřeme křenem. Očištěná jablka a mrkev rozřežeme na tenké proužky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostky. Omytou petržel nasekáme a smícháme s rozsekanou zeleninou s nakrájenými jablky. Vše posypeme trochou soli, cukru, pepře a zakápneme citronovou šťávou. Směs vetřeme do tělní dutiny sumce a maso vložíme do pánve na pečení, kterou předem vytřeme máslem.

sumec recept
Foto: Otto Pospíšil

Zadní polovinu ryby a dno pánve obložíme připravenou směsí. Rajčata po spaření, sloupnutí a rozkrájení na polovinu rozdělíme kolem ryby. Na sumce dáme několik kousků másla a zeleninu polijeme rajským kečupem. Přilijeme víno.

Přikryjeme alobalem a zasuneme do střední polohy předehřáté trouby. Pokrm pečeme při 220 stupních asi 40 minut. Před servírováním rybu obložíme bylinkami. K osoleným bramborám postačí získaný vinný vývar.

sumec velký
Foto: Jan Stluka

Velké sumce, které nemůžeme připravovat vcelku, po předběžné úpravě řežeme šikmo k hlavním kostem na asi 3 cm tlusté podkovy. Ty okyselíme, osolíme, opepříme a okořeníme trochou křenu. Posypeme je nastrouhaným bylinným sýrem a obložíme je kroužky rajčat. Podkovy položíme na výše popsané podloží s jablky a mrkví a dále už postupujeme podle výše uvedeného postupu. Doba pečení je asi 30 minut.                         

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled