Mnozí z vás určitě znají tatarák z lososa. Kdo se o chov lososů zajímá, ví, že tato ryba rozhodně není známkou kvality a zdraví. Genetické vady, nemoci, očkování, znečišťování moří, to vše s sebou chov lososa nese. Pojďme se tedy podívat na opravdu dobrý a zdravý tatarák!

Text: David Štrunc

Budeme potřebovat:

  • Jednoho sivena (ideálně s oranžovým masem, ale nemusí být)
  • Limetku
  • Kopr (stačí sušený)
  • Menší cibuli
  • Dijonskou hořčici
  • Olivový olej
  • Pepř
  • Křepelčí vajíčko

Postup:

Nejprve si ze sivena uděláme filety. Snažíme se, aby nám na mase opravdu nezbyl ani kousek žeber. Z filet pak vyřízneme kůstky, které vedou od páteře směrem ke kůži. Je to řada jednoduchých kostiček, které lze snadno vyříznout. Pokud nevíte, kde přesně jsou, přejeďte po mase prsty a snadno je najdete.  Stáhneme kůži a tím máme maso konečně připravené.

foto: Eva Štruncová

Filety nasekáme na co nejjemnější kostičky. Můžete použít i mixér, ale přijdete tak o hezkou strukturu tataráku.

Maso dáme do větší misky. Cibuli nasekáme na co nejmenší kostičky a přidáme k masu. A teď už to půjde rychle. Do misky nasypeme jednu až dvě lžíce kopru, lžíci dijonské hořčice, lžičku pepře, 2-3 lžíce oleje a zakápneme limetou. Kdo má rád kyselejší, může dát šťávu z celé limetky, kdo ne, použije jen půlku.

Vše důkladně promícháme. Tatarák můžeme dát do formy nebo z něj pomocí lžíce utvořit na talíři kopeček. Na vrcholu uděláme malý důlek a do něj vložíme žloutek z křepelčího vajíčka.

Příloha už závisí na vašem rozhodnutí, doporučuji například rozpečené rohlíky s bylinkovým máslem.

Komentáře (2)

Napsat komentář