Fotografie
Jaroslav okomentoval Pečený pstruh...
před 5 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval OBRAZEM: Školác...
před 6 hod
Fotografie
Rybocz okomentoval Za candáty na p...
před 16 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh duhový...
před 21 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 22 hod

Učíme se v Třeboni: Introdukce okounka pstruhového v ČR

Marek iRybářství 31. prosince 2022 0 komentářů
okounek pstruhový

foto: JS

Poznávání

Okounek pstruhový s naším okounem říčním nemá z genetického hlediska mnoho společného. Přesto si však ve stylu života jsou oba druhy dost podobní a okounek pstruhový měl v našich vodách naplnit velká očekávání.

text: JS

V Severní Americe se vyskytuje od částí Kanady až po Floridu. Proč ho Josef Šusta dovezl na Třeboňsko, kde bylo okounů dostatek? Odpověď najdeme právě v jistých rozdílnostech mezi okounkem a okounem. Okounek je druh silně hejnový a přizpůsobivý. Josef Šusta zřejmě uvažoval o jistém rozšíření naší ichtyofauny o rybu, jež vytváří velká hejna, dorůstá zajímavých rozměrů a má výbornou kvalitu masa dravců.

REKLAMA

Očekávání bylo nemalé, ale praxe byla jiná. O rybách o hmotnosti 5 až 10 kg jsme si záhy mohli jen nechat zdát. Okounek pstruhový se tak stal pouze lokální zajímavostí a vyskytuje se v oblasti velkých rybářství, které si mohou jeho chov a zařazení do umělého výtěru dovolit. Dodnes ho tak najdeme ve vodách okolo Třeboně, Vodňan nebo Nových Hradů. Jistou oblibu dokonce tento druh zaznamenal i jako akvarijní ryba.

Nakonec je k tomuto druhu nutné dodat, že rybáři nemusí být smutní, že se tento druh nepodařilo úspěšně introdukovat. Okounek pstruhový je totiž rybou až neskutečně hltavou a žravou. Mnohdy je schopen ulovit a pozřít i kořist, jež je prakticky stejně velká. Pokud by se tedy okounek u nás plně aklimatizoval, je možné, že by z naší původní ichtyofauny v lokalitách jeho výskytu nezbylo prakticky nic.

REKLAMA

Snažme se tedy především pečovat o naše ryby, které jsou také velmi krásné, zajímavé a hlavně naše.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled