Fotografie
Radek okomentoval Zahájení pstruh...
před 7 hod
Fotografie
Radek okomentoval Kdy a kde je te...
včera
Fotografie
Radek okomentoval Tření ryb...
včera
Fotografie
Radek dal lajk Test rybářských...
včera
Fotografie
Radek okomentoval Test rybářských...
včera

Učíme se v Třeboni: Léto na rybnících

strunc 12. srpna 2020 0 komentářů

Poznávání

Možná by se zdálo, že s létem pro rybáře přichází klidné období. Výtěry ryb skončily a poslední váčkový plůdek býložravých ryb se dočkal nasazení do rybníků. Rybáři se však o ryby musí starat nadále. Jednou z hlavních letních činností je přikrmování ryb.

Text: Jiří Čermák student Střední školy rybářské a vodohospodářské J. Krčína, Třeboň

Není to tak, jak si někteří lidé myslí, že nasadíme ryby a pak je jen na podzim slovíme. Hlavní chovanou rybou je kapr, vše se točí především okolo něj. Rybáři musí krmivo připravit a zajistit jeho rozvoz na rybníky, poté přikrmovat.

REKLAMA

Obecně se dá říct, že dávka krmiv je v objemu do 10 % hmotnosti obsádky ryb. Záleží na teplotě vody a rozvoji přirozené potravy.  Nejčastěji krmíme obilovinami – hlavně pšenicí a triticale. Do krmiv pro plůdek se přidává šrotovaná kukuřice a řepka. Musíme také kontrolovat zdravotní stav ryb. Proto provádíme tzv. pruby.

To odchytíme několik desítek až stovek ryb a zkontrolujeme přírůstek a už zmíněný zdravotní stav. Kontrolujeme také prostředí, ve kterém ryby žijí, především obsah kyslíku ve vodě, pH a alkalitu. V červenci se také odchytávají ryby na plné vodě. Odchytáváme lehčího kapra o hmotnosti od 1 do 1,50 kg.

REKLAMA

Odchycená ryba míří na export hlavně do Německa, druhá část míří na český trh buď jako ryba živá nebo zpracovaná. Snažíme se i udržovat okolí rybníků v pořádku a pohledné, proto kupříkladu vysekáváme traviny a křoviny, udržujeme hráze a stoky rybníků.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled