Fotografie
Jaroslav okomentoval Obrazem: Vysaze...
před 12 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Na severu Čech ...
před 12 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Candáti jdou do...
před 12 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Zahájení pstruh...
před 12 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Pečený pstruh...
včera

Úhyn ryb v Ostravě: Žádná tragédie, děje se to každý rok, říká předseda tamní MO

Marek iRybářství 5. března 2021 0 komentářů
výškovická tůň

foto: převzato z Facebooku výškovické tůně

ČRS a MRS

Tyhle tůně vznikly ze slepých ramen Odry. Zanášejí se nánosem bahna a listí z okolních vrb a olší. Čerstvé proudění, například při jarním tání sněhu, víří nánosy na dně. Uvolňují se plyny vznikající při tlení a odbourávají kyslík ve vodě. Ryby proto hynou.

text: Marek Kožušník

„Objevily se spekulace, že nám tady hynou velké ryby, to ale není pravda,“ říká předseda MO ČRS Ostrava Václav Sklenář. „Sebrali jsme tu teď 7 kaprů 35-40 cm, jednu štiku 30 cm, jednoho candátka, byla tu střevlička východní, pár plotic a cejnků, bílé ryby 6-8 cm. Velké ryby tu nejsou, tyhle tůně se nezarybňují.“

REKLAMA

Na dotační programy nedosáhneme

„Neuděláme s tím nic, děje se to každý rok,“ pokračuje Václav Sklenář. „Nejde jen o Výškovické tůně, ale i o Svinovské, všechny vznikly ze slepých ramen původní Odry, která se zde v 50. letech regulovala. Máme tu i štěrkovny se stejným problémem, zanáší se a je to jen otázka času, kdy v nich bude kriticky nízké množství kyslíku. Byla by potřeba revitalizace těchto tůní, na dotační programy ale není lehké dosáhnout. Zvlášť když to není program akvakultury.“

slepé rameno
Rybaření na Výškovické tůni. Foto: převzato z Facebooku Výškovické tůně

Můžeme jen vyčkat na zlepšení situace

První březnovou středu místní rybáři měřili hodnoty kyslíku u dna, podle Václava Sklenáře byly kritické. „Nemůžeme dělat nic jiného než vyčkat na zlepšení situace, děje se to každý rok,“ dodává s tím, že takové úhyny jako po letošní zimě prý v revíru Odra 3 A nepamatují.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled