Recept z minulého století z jižních Čech na výbornou rybí polévku.

Potřebujeme:

  • hlavu a odřezky z kapra (část ocasu, ploutve)
  • vnitřnosti (jikry a mlíčí)
  • cibuli
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • 2 l vody
  • dvě lžíce másla
  • čtyři lžíce mouky
  • hrst sušených hřibů
  • 150 ml sladké smetany
  • žloutek
  • muškátový květ
  • sůl
  • pepř
  • alespoň čtyři kuličky nového koření
  • čtyři celého pepře
  • zelenou petrželku

Příprava:

Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu, odřezky, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř, nové koření a vše mírně osolíme. Rybí vnitřnosti uvaříme v kastrolku během pěti minut zvlášť.

Sušené houby zatím namočíme do studené vody. Když se začne budoucí dobrota vařit, ztlumíme oheň a vše povaříme do doby, kdy zelenina změkne. Vývar pak přes síto scedíme a obereme maso z hlavy a odřezků.

Jikry vyjmeme z blány a mlíčí nasekáme na drobné kousky. Zeleninu nakrájíme na nudličky. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou vývar zahustíme a provaříme. Do polévky pak přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby.

Vše dosolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v níž jsme rozkvedlali žloutek. Polévku podáváme samotnou, popřípadě s na sucho opečenými kostičkami chleba, housky nebo veky.

Napsat komentář