Třeboňští rybáři dnes ráno zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk. A stejně jako loni se musí kvůli koronaviru obejít bez doprovodných akcí se stánky, kam jezdilo 50 000 lidí. Rybáři plánují z Rožmberka výnos 150 tun ryb.

text: Marek Kožušník

Dnešní ráno u Rožmberka bylo mlžné a mrazivé. Na hrázi rybníka bylo zhruba 30 lidí, zatímco před pandemií covidu přihlížely zahájení výlovu stovky nadšenců.

„Nepojali jsme výlov jako společenskou událost, protože covidová opatření říkají, jaká pravidla se mají dodržovat, a ty bychom nebyli schopni zajistit. Nicméně všechny výlovy na Třeboňsku jsou v otevřené krajině, případní návštěvníci se na hráz dostaví a my jim v tom nemůžeme zamezit,“ řekl pro ČTK předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Podle něj proto nic nebrání tomu, aby prodávali ryby. „Kdo přijde, může si je zakoupit v naší prodejně na sádkách pod hrází rybníka Rožmberk,“ dodává Malecha.

Kilogram kapra tam rybáři prodávají za 88 korun, meziročně o 13 korun víc. Firmě letos vzrostly náklady na krmiva, až o desítky procent, proto už v srpnu zdražila. Na sádkách v Třeboni se teď prodává kilogram kapra za 98 korun, na hrázích bude cena o desetikorunu nižší.

Dvoumetrový sumec Standa

Na výlovu, který potrvá do 14. října, se podílí 40 rybářů a žáci rybářské školy v Třeboni. Za poslední dva roky rybáři nevylovili dvoumetrového sumce jménem Standa, který pochází z Bošileckého rybníka.

rybník Rožmberk
Rybníky Káňov (vepředu) a Rožmberk. Foto: Wikimedia Commons

V minulých letech pořádali rybáři slavnostní výlov o víkendu, aby zvýšili povědomí o řemesle a rybím mase. Za první republiky jezdil na výlov Rožmberka i prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

Napsat komentář