Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 6 dny

Dovolená s velkými, převážně hambatými kapry (1)

strunc 23. července 2020 0 komentářů

Šupiny

Ranní opar stoupá nad hladinu a já pomalu usínám. Zprvu se spánku bráním. Ještě stále věřím, že kapr zabere. Únava z nekonečného čekání ale nakonec zvítězí a moje tělo znehybní. Před očima stále vidím vodní prérii, ale už to není ta skutečná. Kdesi v mojí mysli vyplouvají na povrch myšlenky, které tvoří scénář pro lidské snění.

Text: Zdeněk Hofman, foto: Lenka Hofmanová

Nevím, jak dlouho jsem spal. Možná hodinu i více, ale přišlo mi to jako pár vteřin. Věrný strážce, hlásič Carp sounder náhle vyšle do ranního ticha poplašný signál.

REKLAMA

Zabral kapr!

Nemotorně vyskočím a běžím k prutům. Cívka prokluzuje na plné obrátky, vlasec šustí mezí očky a třese celou děličkou. Není třeba zasekávat, stačí jen zvednout prut a souboj začíná.

REKLAMA

První záběr byl opravdu zasloužený, přišel po více než čtyřiadvaceti hodinách. Na prázdninovou výpravu jsme se všichni moc těšili. Po jarních a chladných lovech nás lákala pohoda letních dní. Lov kaprů není vůbec jednoduchý. Jsou to velice ostražité a náladové ryby, které neustále někde cestují. Volba vhodného místa je základem úspěchu.

Kaprům v patách

V člunu s echolotem se nejprve označí „horká místa“ pomocnými bójkami, které si vyrobil z kousku polystyrenu, přivázaného na vlasci a ukotveného olovem. Kolem vyznačených míst potom krouží a hledá to nejlepší z nich, které označí tyčovou bójkou. Tyčová bójka je složená z jednotlivých instalatérských trubek, které můžeme podle potřeby nastavovat. Díky zátěži panáčkuje na hladině. Pro lepší orientaci ve tmě je doplněná světýlkem. Takto označené místo je připravené k lovu.

Výběr nadějného místa záleží na vkusu a představách každého rybáře. Někdo líčí rád v jámách nebo naopak na vrcholcích různých kopců, ale mezi nejoblíbenější patří tzv. lavice na úpatí svahů, které ryby s oblibou vyhledávají.

Jak na ně

Rybáři se na soukromých vodách dělí do dvou kategorií. Ti první využívají možnosti ponechat si kapry dosahující míry 40–65 cm a ostatní ryby podle stanovené míry. Pro tyto účely je nejlepší krmit intenzivně, ve větším množství. Nikdy však nepodceňujme náladovost a chování ryb.

To může naše plány zcela zhatit. Nezájem kaprů o naše nástrahy může způsobit změna tlaku i počasí. Zejména v letních měsících, kdy panují dlouhotrvající horka a bezvětří, dochází ve spodních vodách ke kyslíkovému deficitu. Každý správný rybář zná základy hydrobiologie a ví, že vrchní, sluncem vyhřátá vrstva dokáže téměř hermeticky uzavřít celou hladinu. Zbytek sloupce se podle hloubky a teploty vody rozdělí na několik dalších vrstev.

V nejspodnější vrstvě, do které nedosáhnou sluneční paprsky, začne postupně docházet kyslík. Tato situace donutí ryby přesunout se směrem k hladině, kde jsou životní podmínky mnohem příznivější. Nastává tak období, kdy ryby přestanou sbírat potravu u dna a změnu přinese jen vítr nebo déšť, který rozčeří hladinu a vrstvy se promíchají.

Do druhé kategorie rybářů patří vyznavači metody chyť a pusť. Veškerá strategie lovu je nastavená na obelstění těch největších a nejzkušenějších kaprů.

To je i náš cíl.

Z těchto důvodů nastražujeme selektivní boilie, určené pro největší ryby. Zakrmování omezujeme na hrst granulí a několik kuliček boilie. Příliš velké množství návnady by mazané kapry mohlo odradit.

Naším problémem nejsou dlouhotrvající pařáky, nýbrž jejich pravý opak. Panuje chladné počasí a silný déšť střídá severní vítr. Občas sice vysvitne sluníčko, ale najednou je všechno zase naopak. Střídavě tak sušíme zmoklé věci a po chvíli už čelíme dalšímu dešti. Tyto změny kaprům na chuti určitě nepřidají.

Až druhý den ráno mám konečně první záběr. Ryba bojuje ze všech sil a prchá do hloubky. Velkým nebezpečím při zdolávání ryby jsou písečné boule a různé hrany, které kapr vymetá. Nad koncovou montáž je třeba navázat několik metrů šokové šňůry nebo monofilu 0,45–0,50 mm, který dokáže odolat. Můj kapr se naštěstí po chvíli uklidňuje, otáčí a nakonec už jako poslušný beránek napochoduje do podběráku. Je to nádherný lysec v délce rovných 70 cm. Žádný obr, ale je živým důkazem, že kaprům přece jen vytrávilo a naše snažení bude po zásluze odměněno.

Jak bude naše dovolená pokračovat? Podaří se ulovit místního obra? To se dozvíte v příštím díle.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled