Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 18 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 18 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
před 18 hod
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
včera

Dárek Českého Vikinga dětem: Pohádka o rybářské říši s jedním háčkem

strunc 30. července 2020 0 komentářů

Šupiny

Čas prázdnin a dovolených je tady. Letní kladivo přichází, stejně jako vloni, ve znamení pohody a dobré nálady. Kromě výběru vtipů s prázdninovou tématikou přináším i malý dárek nejmladším rybářům, kteří si tuto rubriku oblíbili a posílají mi pozdravy i s fotografiemi svých úlovků. Často jde o první chycenou rybu v životě, která nastartuje kariéru budoucího rybáře a vůbec nevadí, že jde o pouhou pidirybu.

Text: Zdeněk Hofman, kresby: autor

Některé úlovky jsou naopak pozoruhodné a dokazují, že mladí lovci šlapou dospělákům velmi často na paty. Z každého příspěvku mám velkou radost, protože dětství patří bezesporu k nejkrásnějšímu období lidského života. Neznám nikoho, kdo by se dokázal více radovat z  úlovku než právě děti.

REKLAMA

Radost, kterou dokáže způsobit i malinká rybička, je poučením pro nás, dospělé, kteří jsme zapomněli na klukovská léta a nesmyslně se pachtíme za novými a novými rekordy. Chtěl bych být klukem po celý život, ale to není bohužel možné, proto se snažím do dětských let alespoň na okamžik vracet vymýšlením vtipů a příběhů. Při jedné z výprav proti toku času mě napadla rybářská pohádka a dnes ji přináším i vám.

Všem milovníkům přírody, velkým i malým rybářům, přeji co možná nejkrásnější léto, hodně pohody, spoustu legrace a kromě ťukání plotiček i pořádnou jízdu až do prutu.

REKLAMA

Rybářská pohádka

Za sedmero řekami a sedmero horami, to celé na druhou, se nacházelo jedno podivuhodné království. Bylo to království rybářské. Jeho cesty nebyly posety malinkými oblázky, ale rybářskými olůvky všech velikostí. Místo vrbových a lískových proutků se ve větru pohupovaly pruty rybářské. Feedery, boloňky, teleskopy i děličky, umožňující pohádkové hody. Listonošky neházely do schránek reklamní letáky, ale pouze časopis Rybářství, který jako jediný ze všech časopisů vycházel každý den. No prostě – rybářský ráj.

Na stromech místo jablek a hrušek dozrávalo voňavé boilie všech příchutí. Děti si nehrály na písku, ale na hromadách šrotu a krmítkových směsí. Slepice, husy i kachny nesnášely vejce, ale navijáky od čtyř ložisek nahoru. V pohádkovém království taky nikdo nepěstoval králíky. V králíkárnách si lebedily housenky podobné bourci morušovému, které však místo bavlny vyráběly tisíce metrů těch nejlepších rybářských šňůr a vlasců.

Tohle království mělo ale jeden háček. Tím myslím problém… Na stromech totiž místo jehličí rostly rybářské háčky. Háček byl v tom, že na celém území této skvělé říše nebyla ani jediná řeka, rybník či údolní nádrž. Všichni obyvatelé byli hrozně smutní, protože v celé zemi nemohli lovit ryby. Proč tomu tak bylo, nikdo nevěděl. Ze zoufalství nahazovali na stromy a zkoušeli lovit alespoň veverky. Většina obyvatel se nakonec z království odstěhovala a zabydlela se ve všech koutech naší planety.

Když budete mít štěstí, možná některého z nich potkáte. A jak ho poznáte? Inu, to je jednoduché. Bude mít nádhernou rybářskou výzbroj. Perfektní pruty a navijáky. Každou chvíli však místo do vody nahodí na strom. Olůvko s háčkem se omotá kolem větve a on bude stát a zírat. Není to však nešikovností. Rybář jen vzpomíná na svoje pohádkové království, kde cesty nebyly posety malinkými oblázky, ale rybářskými olůvky všech velikostí a jeho kamarád za chvíli zavolá: „Už zase chytáš veverky?“

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled