Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 8 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 8 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
předevčírem

Kam na ryby: Želetavka 2

strunc 29. listopadu 2020 0 komentářů

Kam na ryby

Prosinec je měsícem, kdy už můžeme pomalu bilancovat, jaká ta poslední sezona vlastně byla. Mnoho rybářů v tomto období už na ryby z různých důvodů nechodí a spíše sledují rozmary počasí v teple domova.

Text: Ivo Přibyl foto: autor

Jsou mezi námi však výjimky potvrzující pravidlo. Rybáři, kteří jdou za svou zálibou nehledě na venkovní teplotu. Takoví rozhodně zaslouží obdiv a osobně před nimi hluboce smekám. Právě pro takové nadšence přinášíme další díl z našeho seriálu Kam na ryby. Tentokrát padl výběr na mimopstruhový revír Želetavka 2, na kterém hospodaří PS Jemnice.

REKLAMA

Nejprve si popíšeme revír textově, podíváme se na náhled mapy z digitálního atlasu rybářských revírů ČR a pro dokreslení atmosféry přidáme také ilustrační fotografie.

želetavka 2
461 156ŽELETAVKA 2PS Jemnice26,0 km8,0 ha

Přítok Dyje. Od jezu Růžičkova mlýna v Bačkovicích až k pramenům.

REKLAMA

želetavka 2

Svojí velikostí Želetavka 2 významné vodní toky ČR rozhodně nepatří, na druhou stranu si na ní spolehlivě zalovíme a můžeme chytit základní druhy ryb vyskytující se na našem území.

Dominuje kapr

Pokud si pomohu tabulkou předpokládaných úlovků vycházející z dostupných statistik úlovků na tomto revíru, pak pomyslný žebříček vypadá takto: kapr, cejn, pak dlouho nic a následují lín, candát, okoun, pstruh obecný, štika, úhoř, amur, tloušť, sumec a lipan.

Další druhy ryb pod souhrnným názvem „ostatní“ by se (co do počtu ulovených kusů) zařadily na třetí místo.

želetavka 2

V tomto ročním období je potřeba pro zvýšení pravděpodobnosti úspěšného lovu volit velmi jemné náčiní a tomu přizpůsobit také sestavu celé udice. Jelikož na jednom místě dlouho asi nevydržíme, bude nejvýhodnější sestava na plavanou se splávkem.

Ideálně použijeme prut v délce 300 – 360 cm s akcí 20 – 50 g. Hloubka vody na Želetavce 2 při standardní výšce hladiny (kterou předpokládám spíše nižší) rozhodně nepřevýší délku prutu, proto si můžeme dovolit doplnit sestavu o pevný splávek.

želetavka 2

Díky němu můžeme pohodlněji měnit hloubku ponoru i se zmrzlými prsty. Vlasec doporučuji o průměru do 0,16 mm, háček s očkem velikosti minimálně 8. Jestli budou podmínky pro rybolov příznivé a vlasec nebude přimrzat k očkům prutu, pak můžete zkusit také lov na feeder.

Lze použít úplně jednoduchou průběžnou montáž s boomem a krmítkem, kam pro zatraktivnění a rychlejší přilákání ryb přidáme krmítkovou směs pro zimní rybolov. Při lovu buďte, prosím, obezřetní a opatrní. Je zima, klouže to a lehce může dojít k úrazu. Doporučuji mít u sebe neustále nabitý mobil pro případ potřeby.

A na závěr opět trochu historie samotného města Jemnice. Jeho nejstarší část Podolí vzniklo zřejmě jako hornická osada. Hornictví a prospektorství v 11. století se stalo jistě výnosným zdrojem obživy obyvatelstva, které se jinak živilo zemědělstvím.

Hornická osada se rozkládala kolem knížecího dvorce, jehož pozůstatkem je kamenná rotunda postavená pravděpodobně na přelomu 11. a 12. století. Kamenný palác zůstal zachován v nynější lodi kostela sv. Jakuba. Důkazy o jeho existenci podal sondážní výzkum z roku 1974, který odhalil půdorys románské rotundy.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled