Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
před 16 hod
Fotografie
Jiří okomentoval Jaké boilie zvo...
před 17 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Učíme se ve Vodňanech: Brokátový kapr

strunc 26. prosince 2020 0 komentářů

Poznávání

Mnoho českých zahrad zdobí v posledních desetiletích okrasná jezírka. Jako republika se v tomto směru stáváme velmocí. Zájem o odborníky v odvětví tedy roste, protože není mnoho těch, kteří by problematice dokonale rozuměli. Skloubit křišťálovou vodu s hejnem zajímavých a zdravých ryb není totiž lehké.

Text: Lukáš Gerža (3. ročník) foto: autor, Juraj Hanzen 

I naše škola vybudovala před pár týdny okrasné jezírko s podzemní učebnou, kde je možné pozorovat ryby přes sklo a komentovat fungování celého systému v rámci předmětu Okrasné nádrže.

REKLAMA

Kromě toho se při praxích dostáváme do podniků, kde se okrasné ryby chovají a šlechtí. Barevné ryby? To jsou zlatí líni, jeseni, karasi. Především ale kapři! A o nich to dnes bude. Koi či Nishikigoi znamená v překladu brokátový kapr. Jde o zdobný druh kapra, který se chová převážně z dekorativních účelů v zahradních rybníčcích.

Historie

První kapři se začínali šlechtit už před 2000 lety v Číně. Odtud se chov těchto ryb rozšířil do Japonska, kde získal obrovskou popularitu a uznání. Chov v Evropě začínal rozkvétat po 2. světové válce díky rozmachu letecké dopravy. V ČR jsme seznámeni s chovem tohoto druhu od 80. let 20. století, kdy byly z Japonska převezeny první kvalitní generační ryby.

REKLAMA

Barvy jsou vším

Již od pradávna je v Japonsku koi kapr velmi ceněnou a posvátnou záležitostí. Už tehdy hrály hlavní roli barvy, kterým bych se chtěl v následujícím textu věnovat. K popsání všech barevných variet bychom ale potřebovali daleko více než jen jednu stránku v časopisu, proto se zaměříme na základní variety.

Kohaku

Tato varieta je nejznámější. V překladu znamená červenobílý. Mezi nejznámější podvariety patří tancho kohaku a ryba připomíná japonskou vlajku. Typická je kulatá červená skvrna.

Taisho sanke

V překladu jako kapr tříbarevný. První ryby byly vystaveny roku 1915 na výstavě v Tokiu. Ryby této kategorie jsou v základu bílé s červenými a černými skvrnami.

Showa sanshoku

Ve zkratce showa byla vyšlechtěna roku 1927. Tyto trojbarevné ryby byly získány křížením ki utsuri (žlutý kapr) a kohaku. Jedním z rozeznávacích znaků mezi showa a sanke je, že showa má na hlavě černou barvu.

Barvy, jejich pestrost a uskupení na rybě hrají největší roli při oceňování koi kaprů. Je až neuvěřitelné, jak vysoko mohou šplhat ceny za jedinou rybu! Standardně kupujeme japonské koi kapry za tisíce, desetitisíce i statisíce, ovšem to, co se odehrálo před několika lety na japonské burze, otřáslo absolutně vším. Jeden z prodávaných koi kaprů se vydražil v přepočtu za 38 500 000 Kč! No, řekněte sami. Nekupte to!

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled