Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 4 dny

Bulharské pytláky zadržela rybářská stráž, chytali v době hájení dravce na trojháčky

Marek iRybářství 12. dubna 2021 0 komentářů
rybáři

foto: Jan Váňa, člen rybářské stráže Žiželice

Novinky

Snažili se ujet autem, ale neměli šanci. Členové rybářské stráže MO Žiželice nad Cidlinou je na úzké cestě sevřeli z obou stran a zavolali policii. Spravedlnost zase jednou vyhrála. Proč jsou pytláci jiných národností na Kolínsku takový problém?

text: Marek Kožušník

„Kolega porybný jel s dětmi na ryby, po skončení lovu si udělal kontrolu revíru a narazil na dva Bulhary. Lovili dravce na trojháčky, na rybičky, na čtyři pruty,“ popisuje Jiří Krouza, předseda MO Kolín, který byl náhodou také na místě.

REKLAMA

Ani jeden z pytláků neměl ani rybářský lístek ani povolenku. „Snažili se kolegovi ujet autem z místa, nicméně narazili na druhého kolegu a na mě. Na úzké cestě, takže měli smůlu. Pak jsme ještě potřebovali ověřit totožnost, protože u sebe neměli doklady, takže jsem ještě volal policii,“ pokračuje Jiří Krouza.

foto: Jan Váňa, člen rybářské stráže Žiželice

Podle Krouzy nebyli agresivní. Když jim rybářská stráž řekla, co jim hrozí, začali jednat slušně a prosili, aby nevolali policii. „Na to jsme samozřejmě nepřistoupili. I když jim toho zase tolik nehrozí, pokuta je tuším do osmi tisíc korun za pytláctví,“ doplnil Krouza.

REKLAMA

„Rybáři“ z Bangladéše a Rumunska

Bohužel je to podle něj na Kolínsku běžná věc. „V okolí Kolína je poměrně velká průmyslová zóna, na to se vážou, bohužel i na vesnicích, jako jsou třeba právě Žiželice, ubytovny,“ vysvětluje Krouza.

„Je tam velký problém se zaměstnanci z různých zemí, ať je to Bangladéš, Bulharsko, Rumunsko nebo Ukrajina, kteří jsou zvyklí z těch svých zemí, že třeba nemusejí mít pro rybolov patřičná povolení. Tak u nás prostě vyrážejí na Labe a na Cidlinu rybařit bez rybářského lístku i bez povolenky. Proto musíme víc kontrolovat,“ dodává Krouza.

Osvětu děláme

Nebylo by tedy vhodné na Kolínsku provádět nějakou osvětu pro tyto problémové cizince? I když neznalost zákona neomlouvá, přece jen jsou asi z domova zvyklí na jiné podmínky. „Osvětu děláme,“ potvrzuje Krouza.

foto: Jan Váňa, člen rybářské stráže Žiželice

„Zrovna za chvíli budu zkoušet 30 až 50 lidí na rybářský lístek u nás v Kolíně, chodí nám sem i cizinci. Snažíme se jim vysvětlovat i na webu a na facebooku, že to jde legální cestou a že je to ve finále vyjde třeba i levněji. A cizinci na zkoušky chodí, mnohdy jsou lépe připravení než Češi. Nejčastěji jde o Ukrajince a Slováky, přece jen musejí rozumět českému psanému slovu, testy jsou písemné.“

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled