Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Pašeráci vyvezli z Francie 46 tun úhořího monté. Teď spadla klec!

Marek iRybářství 14. června 2021 0 komentářů
úhoř

foto: Pavel Vrána

Poznávání

Celní správa v Bordeaux a Centrální výbor pro boj proti útokům na životní prostředí zatkly na základě dlouhodobého vyšetřování desítky lidí ve Francii a Španělsku. Během čtyř let se této pašerácké síti podařilo nelegálně vyvézt na asijské trhy přes 46 tun úhořího monté v hodnotě kolem 18,5 milionu eur (téměř 470 milionů korun). Informovala o tom agentura AFP.

text: Marek Kožušník

Za posledních 50 let klesla podle některých údajů populace úhoře v Evropě na 1 % původního stavu a úhoř se tak stal první rybou, kterou Evropská unie chrání zvláštním nařízením č. 1100/2007 ES.

REKLAMA

Obchod s mladými úhoři je proto podobně stejně výnosný jako obchod s drogami či slonovinou

Jednou z příčin je poptávka po mladých úhořích v Číně a Thajsku, kde se na černém trhu prodává kilogram těchto úhořů za 3000 až 4000 eur (76 000–101 000 korun). To je desetkrát více než prodejní cena v Evropě.

REKLAMA

foto: Pavel Vrána

Úhoři ve stadiu monté jsou v Asii považováni za lahůdku a někteří lidé věří, že mají blahodárný vliv na potenci. Obchod s mladými úhoři je proto podobně stejně výnosný jako obchod s drogami či slonovinou.

Francouzští pašeráci odváželi úhoře do Španělska, odkud byli přepraveni do Asie prostřednictvím logistických platforem zřízených v zemích východní Evropy, jako je Rumunsko, Bulharsko či Polsko. Nelegální vývoz byl maskován pomocí falešných dokumentů na jiný druh zboží – například krevety, kaprovité ryby či dospělé úhoře.

Sklovitý úhoř

Termínem monté nazýváme juvenilní úhoře ve velikosti kolem 7 cm, kteří dorazili z trdlišť v Sargasovém moři k evropským břehům. „Svým tvarem těla jsou již podobní dospělcům, ale zatím postrádají pigmentaci. Jsou z větší části průhlední, aby lépe splynuli s vodním prostředím – odtud také pochází anglický název monté „glass eels“, tedy skleněný, či snad lépe sklovitý úhoř. V povrchových vrstvách moře dokážou tito juvenilní úhoři detekovat sladkou vodu na stovky kilometrů od pobřeží a masově migrují k ústí velkých řek,“ vysvětloval ve svém článku v časopise Rybářství Pavel Vrána, ichtyolog ČRS.

foto: Pavel Vrána

Odkud putuje monté do českých řek?

V ústích velkých evropských řek pak dochází k odlovu monté, které se využívá i k zarybňování českých rybářských revírů. „Pro účely zarybňování našich revírů využíváme prakticky výhradně monté pocházející z Francie (řeka Dordogne, Garonna, Loira a další velké řeky) a Anglie (hlavně řeka Severn),“ doplňuje Pavel Vrána.

Jeden kilogram mladých úhořů

Jak bylo řečeno, francouzští a španělští pašeráci nelegálně vyvezli do asijských zemí 46 tun úhořího monté. Kolik je vlastně jedinců v jednom kilogramu monté?

foto: Pavel Vrána

„Toto množství ale není konstantní a kolísá mezi 1800 a 4500 jedinci v kilogramu. Obecně můžeme konstatovat, že na začátku sezony odlovu monté to bývá kolem 2300 kusů v kilogramu, na konci sezony pak 3300 kusů v kilogramu. Pro potřeby zarybňování našich revírů tak nejčastěji uvádíme průměr 3000 kusů v kilogramu,“ dodává Pavel Vrána.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled