Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 6 dny

Oceněný Stanislav Pernický: Pořád budu bojovat za odhalení viníka otravy Bečvy!

Marek iRybářství 14. července 2021 0 komentářů
uhynulé ryby

foto: Ladislav Sedrla

ČRS a MRS

Cenu Josefa Vavrouška za výjimečný počin pro životní prostředí získal včera rybář Stanislav Pernický. Ocenění má za podíl na likvidaci následků loňské ekologické havárie na Bečvě, obnově řeky a za své vystupování v souvislosti s vyšetřováním otravy.

text: Marek Kožušník

Stanislav Pernický byl mezi prvními, kteří loni 20. září dorazili k otrávenému úseku řeky. Předseda MO v Hustopečích nad Bečvou se s dalšími rybáři podílel na výlovu více než 40 tun uhynulých ryb a pomáhá i s obnovou života v řece.

REKLAMA

„Já jsem to řekl včera během předávání ceny, i když mi drhl hlas v hrdle: velice si ocenění vážím a přijímám ho s velkou pokorou, protože nepatří jenom mně, ale všem rybářům a dalším dobrovolníkům, kteří se do likvidace havárie zapojili, čistili Bečvu a dodnes dělají všechno pro to, aby se v řece obnovil život. A také aby se co možná nejprecizněji odhalil případný viník,“ říká pro iRybářství Stanislav Pernický.

Organizátoři ceny zdůraznili, že Pernický také později opakovaně vystupoval v médiích, na odborných plénech i před policií a poslanci a snažil se předkládat pohled na věc opřený o desítky let rybářských zkušeností i pozorování v místě a přispět k objasnění případu.

REKLAMA

„Nejde ani tak o to, kdo za otravu může, rybám život v řece už nikdo nevrátí. A nebyly to jenom ryby, ale i makrozoobentos, zvířata a ptáci, kteří jsou na řeku nepojení,“ dodává Pernický.

otrava Bečvy
foto: Miroslav Přikryl

„Musí se to vyšetřit proto, aby se něco podobného v budoucnu neopakovalo. Bečva je tepnou Valašska. Lidé, kteří kolem Bečvy žijí, tu řeku milují,“ doplňuje Pernický.

Policie koncem června v případu obvinila jednoho člověka a jednu firmu pro podezření ze spáchání dvou trestných činů. Obviněnému člověku hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest. Z vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi pak vyplynulo, že obviněnou je právě tato společnost. Havelka také uvedl, že firma podá proti trestnímu stíhání stížnost.

„Pokud jde o to, co se teď objevilo v médiích, nemohu říct nic jiného, než že to všechno vnímám jako velice účelově načasované informace, které se dostávají veřejnosti. Vyšetřování probíhá deset měsíců a v okamžiku, kdy se prožene tornádo jižní Moravou (24. června), zveřejní policie zahájení trestního stíhání jedné právnické a jedné fyzické osoby (28. června). To v té tornádové hrůze samozřejmě úplně zapadlo,“ tvrdí Pernický.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled