Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 10 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
před 10 hod
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
před 21 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
včera

Rybáři při výlovu rybníka uvízli v bahně, zasahovala těžká technika

Marek iRybářství 18. listopadu 2021 1 komentářů
výlov

foto: Severočeský územní svaz

Novinky

Po několika desítkách let se ve středu 17. listopadu slovil rybník v Očihově na Podbořansku. Několik rybářů v silné vrstvě bahna zapadlo, k vyproštění jednoho z nich museli použít bagr.  

text: Marek Kožušník

Výlov každé nádrže, která se nevypouštěla desítky let, může působit komplikace. Vypouštěcí zařízení vody z rybníku už nebylo funkční, proto se přistoupilo rovnou k překopání hráze.

REKLAMA

„Část ryb se lovila v prostoru pod hrází, kam byla voda odpouštěna, část ovšem musela být slovena v samotné nádrži. Některé ryby se držely v prostoru několik desítek metrů od prokopané části,“ uvádí mluvčí Severočeského územního svazu Jan Skalský.

bagr
foto: Severočeský územní svaz

S pomocí lopat tak bylo nutné při nižší hladině vytvořit stoku, aby odtekla i zbylá voda, pokud možno s co největším množstvím ryb do prostoru pod hráz, kde již odlovení nebyl problém.

REKLAMA

Zrádné bahno

„Ovšem odlovení části ryb přímo v nádrži bylo komplikovanější a vyžadovalo větší zručnost lovících i při samotném pohybu v nádrži, který značně znesnadňovalo množství bahna,“ dodává Skalský.

záchrana
Tady musel pomoct bagr. Foto: Severočeský územní svaz

U chovných nádrží, které se loví pravidelně, nebývá vrstva bahna silná, u dlouho nelovených nádrží je tomu jinak. „Několik rybářů v nánosech uvízlo a bez pomoci by se neměli šanci dostat ven. Jednoho rybáře od kbelu pomáhal tahat bagr, jinak to bylo o lanech a lidské síle,“ popisuje Skalský.

Kapři, amuři, ale i generační candáti

Ryby byly po slovení distribuovány do jiných nádrží revíru. „Aby se snížila zbytečná manipulace a vše se usnadnilo, část ryb lovených přímo v nádrží nebyla ani tříděna, ale přímo nakládána na vozidla s kyslíkem a odvážena. V podobných případech je prostě třeba dostat ryby z nádrže pokud možno co nejdříve,“ upřesňuje mluvčí.

candát
foto: Severočeský územní svaz

Podle Skalského můžeme hovořit o stovkách kusů kapra a amura, desítkách štik a generačního candáta. Ten se v nádrži vytřel, takže bylo sloveno i určité množství mladších ročníků. V nádrži bylo také množství bílé ryby, především cejn, ale také mnoho úhořů.

Hráz rybníka při silnici mezi Očihovem a Podbořany teď čeká rekonstrukce v režii majitele nádrže – státního podniku Povodí Ohře. Obnovení rybolovu po rekonstrukci se předpokládá v roce 2023.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Všechno je možné ale mě se to třeba nikdy nestálo možná jednou mi tam zůstala noha a pak jsem spadla ale určitě nejsem sama

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled