Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Na dírkách hrbit hřbet nemusíme

Marek iRybářství 2. ledna 2022 0 komentářů
dírky

foto: Ivo Novák

Praxe

Člověk je tvor vynalézavý a často přemýšlí, jak si usnadnit život. Ve všech směrech. Tedy i při lovu na dírkách, máme-li je tedy vůbec v posledních časech kam vyvrtat. K vybavení rybáře lovícího pod ledem ledu patří i pomůcka, s níž se vybírá ledová tříšť z vyvrtané dírky.

text: Ivo Novák

Někteří kolegové si k vodě nocí kuchyňské sítko o nejrůznějším průměru. Anebo další domácí pomůcky, které si šikulové nejdřív upravují. Víte, ona taková děrovaná naběračka svou práci také zastane. I plastová – kuchyňská i ryze rybářská.

REKLAMA

Svátečnímu rybáři, který v zimě vyrazí na led za duháky dvakrát, třikrát, stačí docela obyčejné sítko. Jenže blázni, jako jsem já, kteří chodí k zimní vodě vlastně téměř vždy, když to podmínky dovolují, musí být vybaveni poněkud lépe.

Dírek jsem vyvrtal stovky… A každou je třeba vyčistit, odstranit z ní sníh a z jejího okolí i ledovou tříšť. K tomu mi pomáhá praktické „udělátko“. Má dlouhou rukojeť, abych se nemusel k dírce ohýbat. Použil jsem starou lyžařskou hůlku z dutého laminátu.

REKLAMA

Druhá hůlka „padla za vlast“ už na jaře, když jsem ji proměnil na brodicí hůl k muškaření. No a pak jsem k hůlce na odklízení sněhu i ledové tříště připevnil plastovou dětskou lopatku, do níž jsem navrtal odpovídající počet děr, aby sloužila tak, jak by sloužit měla.

To byl první prototyp. Sloužil mi dvě sezony a rozbil mi ho až neopatrný kamarád, kterému jsem svůj výtvor půjčil.

malý rybář
foto: Ivo Novák

Druhý prototyp jsem vytvořil ze zadní části mlhového světla ze staré Škody 120. Kristepane, ta část mlhovky snad byla k tomuto účelu předurčená! Stačilo vytočit dva šrouby, sundat světlo, vyndat žárovku s objímkou, vytahat dráty a zbyl mi zadní pevný skelet obdélníkového tvaru, na kterém je upevňovací šroub s úchytem.

I ten jsem pohodlně připevnil ke zkrácené lyžařské hůlce. Ještě předtím jsem ale do mlhovky navrtal patřičný počet 6 mm otvorů. Pak už jsem si na hůlku udělal jen poutko z prádelní šňůry (na zápěstí) a bylo hotovo.

Naběračka z mlhovky má několik výhod, především je pevná. Hranou odhrabete i trochu sněhu kolem dírky. Je dostatečně prostorná a hluboká. Vyčištění dírky je otázkou chvíle. Šetříte tím drahocenný čas.

vychytávky
foto: Ivo Novák

Při velkém mrazu, když dírky zamrzají, s ní dokážete prorazit i několikamilimetrový ledový krunýř. Kdo se rád toulá po ledě od dírky k dírce s marmyškou či smačkem na prutu, ten tuto naběračku s prodlouženou rukojetí určitě ocení.

A ještě něco… Pokud chcete mít přehled o tom, jak velké ryby pod ledem chytáte, můžete si na rukojeti vytvořit pomyslný metr (po 10 cm) a ulovenou rybu pak k držadlu jen krátce přiložit.

Osobně ale ryby v zimě neměřím. Není na to čas a mnohem lepší je rybu vyháčkovat přímo v dírce. Metr na rukojeti (naznačený lihovým fixem) se mi hodí vlastně jen tehdy, když ulovím nějakého velikána. Podstatné je, že rybu nemusíte při měření válet po ledu či sněhu, stačí ji k „metru“ přiložit vertikálně a neublížíte jí.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled