Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 11 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Učíme se v Třeboni: Co se děje teď v zimě na rybnících?

Marek iRybářství 21. února 2022 0 komentářů
rybníkářství

foto: archiv autorky

Poznávání

Kalendář ukazuje třetí zimní měsíc – únor. I když se zdá, že je na rybnících klid, u vody se práce nikdy nezastaví. Důležitou činností v průběhu zimy je prořezávání prohlubní a obsekávání výpustných zařízení.

text: Romana Klečková

Prohlubně prosekáváme buď ručně pomocí speciálních seker (tzv. ledovek), nebo motorovou pilou na led, která je umístěna na lyžinách.

REKLAMA

Prohlubeň v rybníku slouží především k prosvětlení, provzdušnění a odvětrávání škodlivých plynů, ale i k vizuální a chemické kontrole stavu vody v komorovém rybníku pod ledem.

studenti
foto: archiv autorky

Jako studentka oboru Ekologie a ochrany krajiny – vodohospodářství jsem prováděla na komorách především sledování obsahu kyslíku.

REKLAMA

Kromě pravidelného obsekávání výpustných zařízení se dále vysekávají stoky a pobřežní partie, také náletové dřeviny, a upravují se hráze rybníků. Při zimní praxi jsme prováděli i tzv. haťování, čili zpevňování břehů a hrází přírodními materiály, především větvemi.

rybník
foto: archiv autorky

Tyto přírodní techniky jsou vítané, neboť odborná praxe je prováděna často na území CHKO Třeboňsko. V zimním období se studenti naší školy také učí síťovat a opravovat sakovinu. Cílem je seznámení se základními uzly a síťařskými výrobky, používanými v rybářské praxi.

Součástí praxe jsou také odborné exkurze. Navštívili jsme např. ÚN Římov nebo úpravnu vod v Plavě. Nejvíce mě zaujala praxe na Šumavě, kde jsme měřili průtoky vodních toků a sledovali kvalitu místní vody.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled