Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 11 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
včera
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
předevčírem

Na Bečvě stojí první monitorovací stanice. Kdy přibydou další?

Marek iRybářství 6. června 2022 0 komentářů
monitorovací stanice

foto: VÚV TGM

Novinky

V pátek 3. června 2022 zahájila provoz monitorovací stanice na řece Bečvě. Zařízení je schopné díky perloočkám okamžitě poznat změny v kvalitě vody, odebírat vzorky, varovat před znečištěním i zjistit, odkud znečištění mohlo přijít a jaký je jeho rozsah.

text: Marek Kožušník

Stanice stojí na břehu řeky pod hlavními výustěmi podniků ve Valašském Meziříčí. Pomocí monitoringu by se mohlo předejít ekologickým haváriím, jaká se stala například na Bečvě v září roku 2020. Jde o první podobné zařízení v Česku.

REKLAMA

„Na základě neblahé zkušenosti před dvěma lety jsme si říkali, že je to optimální příležitost, abychom v České republice zavedli kontinuální měření nezávadnosti vody. Proto jsme se rozhodli vybudovat tuhle stanici,“ řekl v pátek novinářům Tomáš Urban, ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka (VÚV TGM).

monitorovací stanice
foto: VÚV TGM

„Je to výzkumný projekt na dobu jednoho roku, kdy zjistíme poznatky, které bychom potom použili pro kontinuální měření v celé republice. Je to samozřejmě běh na dlouhou trať, je to první krok,“ dodal Urban.

REKLAMA

Po roce bude na státních orgánech či samosprávách, zda budou chtít přístroj využít a kam jej umístí.

Přístrojové vybavení stálo 2,5 milionu korun, stavba 1,2 milionu a provoz by měl stát 300 000 korun až půl milionu korun ročně. Součástí projektu je proto také zjistit možnosti levnějšího řešení.

přístroje
foto: VÚV TGM

Urban však zdůraznil, že VÚV TGM je výzkumným ústavem, který neřeší havárie či sledování podniků, ale snaží se najít řešení, aby se kontrolovala nezávadnost vody a byl postup zamezující šíření havárie.

Do přístroje se pomocí čerpadla přivádí voda z řeky. Vtéká do komůrky, kde jsou perloočky, které snímají kamery. Systém vyhodnocuje jejich chování a sleduje několik parametrů, ze kterých se vypočítává toxický index. Pokud se situace zhorší, spustí se alarm, dá se signál institucím a začnou se také automaticky odebírat vzorky.

bečva
foto: VÚV TGM

Systém také dokáže určit, odkud pravděpodobně znečištění přišlo a jak je velké. Perloočky reagují podle Přemysla Soldána z ostravské pobočky VÚV TGM okamžitě a mnohem dříve než například ryby. V praxi se na znečištění přijde často až v momentu, kdy ryby uhynou.

Více se o projektu online kontinuálního monitoringu toxicity říční vody dozvíte zde.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled