Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 20 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Kapří dubleta s 0,14mm vlascem! Zachránila mě boloňka

strunc 23. července 2019 1 komentářů

Foto: Roman Leibzeit

Praxe

Text: Roman Leibzeit

Za málo peněz hodně muziky
Připravil jsem si krmení na stojatou vodu. Jako základ používám kukuřičný šrot, který se nelepí. Vnadicí směs se dobře rozpadá, voní a je krásně žlutá. Na jeden litr šrotu přidáte cca 0,4 litru strouhanky, přisypete ovesné vločky, dále trochu mletého kokosu, kapří posilovač v prášku a nakonec živou složku – bílé červy podle libosti. Jak vidíte, je to levný recept a velmi úspěšné krmení.

rybí krmení
Foto: Roman Leibzeit

Příprava udice není složitá
Kmenový vlasec 0,14 mm a návazec 0,12 mm. Splávek jsem zvolil kapkovitý, s gramáží 1,5 g.

REKLAMA

schéma padající nástrahy
Grafika: Roman Leibzeit

Do vody posílám asi 6-8 krmných koulí velikosti pomeranče a až poté začnu rozbalovat a připravovat rybářské nádobíčko. Než si vše připravím, krmení začne pracovat a první záběr na sebe nenechá dlouho čekat. Dnů, kdy nezabere ani šupina, je skutečně málo a to je lepší jít domů nebo si dát pod širákem šlofíka.

V dešti zůstaňte raději doma
Šestimetrová délka prutu je při manipulaci opravdu znát. Při náhozu je potřeba trochu přitvrdit a do udice se s citem opřít. I 1,5g splávek můžete dostat deset metrů od břehu, pokud tedy nefouká vítr proti vám.

REKLAMA


Chytit dva kapry najednou na tenký vlasec? To se nepodaří každý den!

Velké problémy s náhozem nastávají při dešti. Boloňka disponuje malým počtem oček a v dešti se vlasec lepí na prut. Ani při sebelepší vůli prostě nenahodíte, můžete chytat maximálně pod špičkou prutu. Tuto špatnou vlastnost však vynahradí akce prutu. Pro rybáře milující požitek z boje tedy boloňku vřele doporučuji.

Větší kapr vám dá zabrat
S tenkým vlascem není kam spěchat a tlak na zdolání ryb musí být odpovídající tlouště vlasce. Pokud zaberete trochu více, s rybou se můžete rozloučit. Mohu ale potvrdit, že tento prut výpady ryb skvěle vykrývá. Přesto má jednu nevýhodu a tou je jeho délka. Pokud máte nad hlavou větve a kolem sebe křoví, tak si moc radosti z lovu neužijete. Jenže na druhou stranu, kdo si tento prut koupí, musí s tím počítat a pro pohodlný lov si najít správné místo.

rybář u vody
Foto: Roman Leibzeit

Nedlouho po nahození jsem zaregistroval první záběr. Splávek se elegantně potopil jako periskop od ponorky. Zasekl jsem. Vlastně pardon, prut jsem jen přizvedl. Následoval prudký úprk ryby s protočením brzdy a já jen koukal na ohnutý prut. Pracoval neskutečně a každý výpad ryby zvládl bez nejmenších problémů. Bál jsem se přitvrdit, protože jsem s tímto prutem ještě neměl zkušenosti. Nedokázal jsem odhadnout, co vše prut s vlascem 0,14 mm zvládne. Po deseti minutách byl konečně první kapr s mírou 44 cm na břehu. Zbavil jsem ho háčku a pustil s tím, ať pošle své kamarády. Mé přání splnil, každých deset minut jsem měl na háčku jeho příbuzné.

Největší rodeo na mě teprve čekalo
Splávek se potopil, kapr se rozjel napříč rybníkem a přejel montáž druhého prutu. To jsem zrovna nechtěl, rozmotávat montáž nebo vše znova navazovat! Bohužel, kapr si dělal co chtěl a přes montáž sousedního prutu přejel hned několikrát… K mému údivu odpor ryby sílil. Ani po čtvrthodině jsem s ním nic neprovedl. Několikrát se mi ho sice podařilo přitáhnout, jenže kapří bojovník se pod prutem otočil a zase celkem v klidu odplul. A víte, nač jsem nakonec přišel?

kapr obecný háček
Foto: Roman Leibzeit

Místo jednoho kapra jsem táhl dva najednou! Sousední montáž s krmítkem se omotala kolem té mé a já měl záhadu silného kapra vyjasněnou. Obě ryby měřily asi 45 cm a boloňka si s nimi poradila. Chytit dva kapry najednou na tenký vlasec? To se nepodaří každý den! Silný odpor a páka šestimetrového prutu však udělaly své.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled