Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
předevčírem

Houby kolem vody: Štítovky

strunc 12. října 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: Dalibor Marounek, foto: autor, Lucie Zíbarová

Štítovka vrbová (Pluteus salicinus)

Neroste jen na vrbovém dřevě, můžeme se s ní setkat i na olších a dubech, také bucích, nejčastěji ve vlhkých lužních lesích a aluviích potoků.

Klobouk má tupý hrbolek a dorůstá do průměru až 60 mm. Je vrostle vláknitý, někdy i drobně šupinkatý, barvou šedý, šedohnědý, často s příměsí modré nebo olivové barvy.

REKLAMA

Lupeny jsou husté a bílé, v dospělosti masově růžové. Křehký třeň dorůstá výšky až 80 mm, barvou je bílý nebo našedlý, někdy s hlízovitě rozšířenou bází.

I bílá dužnina je křehká, po poranění někdy slabě modrá na bázi třeně (přítomnost psilocybinu). Druh má nevýraznou chuť a nasládlou nebo ředkvovou vůni. Roste místy hojně od května do listopadu.

REKLAMA

Některé zdroje uvádějí, že je štítovka vrbová jedlá, jiné ji označují za mírně jedovatou a přisuzují jí halucinogenní účinky, které podobně jako u lysohlávek vyvolává psilocybin.

Štítovka hlízečkatá (Pluteus semibulbosus)

Jde o drobnější druh. Prosvítavě rýhovaný klobouk dorůstá do průměru až 40 mm, často má nízký hrbolek, pokožka je sametová bělavá, barvou krémová, šedohnědá, na středu tmavší.

V mládí bílé lupeny jsou pevné, po dozrání výtrusů růžovějí. Třeň je vysoký až 50 mm, barvou bílý nebo krémový a na bázi s výraznou hlízkou, obrostlou bílými vlákny podhoubí.

Dužnina je tenká, křehká a světlá, bez výrazné vůně a chuti. Druh roste od května do listopadu na dřevě listnáčů, především dubů, buků, habrů a je nejedlý.

Štítovka sametonohá (Pluteus plautus)

V mládí se může pochlubit plstnatým kloboukem. Ten bývá polokulovitý a dorůstá do průměru až 60 mm, později je nízce sklenutý, v dospělosti téměř plochý, v mládí vločkatě plstnatý, později sametový a na středu s hrbolkem.

Barvou bývá šedohnědavý, purpurově hnědý i skořicově hnědý. Lupeny jsou husté, zpočátku bělavé s vločkatým ostřím, nakonec narůžovělé. Třeň dorůstá do průměru až 80 mm, na bázi je často rozšířený, barvou bělavý a hustě pokrytý maličkými hnědými vločkami, popřípadě šupinkami.

Dužnina je měkká, za vlhka našedlá, za sucha bělavá. Druh nepříjemně zapáchá i nepříjemně chutná. Roste (dosti zřídka) od května do listopadu na tlejícím dřevě listnáčů, vzácně i jehličnanů a jde o nejedlý druh, jedovatý však není.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled