Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 17 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 17 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 4 dny

Za velkými kapry do Chorvatska (1)

strunc 31. října 2019 2 komentářů

Šupiny

Text: Aligátor, foto: AK

Od kamarádů z Rybiny jsem se loni v zimě dozvěděl o jejich rybářské výpravě do Chorvatska na jezero Zajarki, kde si krásně zachytali a ulovili spoustu velkých kaprů.

Řekl jsem si, že by to mohla být ta správná voda, kde bych si mohl splnit svůj sen o velkém kaprovi. Přes zimu jsme s bratrem Romanem o této vodě sbírali z internetu informace, abychom byli dostatečně připraveni.

REKLAMA

Zjistili jsme, že v jezeře plavou opravdu obrovští kapři. Vyrazili jsme v polovině června. Protože u jezera už byla řada rybářů, místo jsme si vybírat nemohli. Navíc jsme neměli přesné informace o tvaru dna.

Místo u ostrova

Viděli jsme, že pod hladinou je ve vzdálenosti zhruba 60 m několik stromů, ale věřili jsme, že budeme mít štěstí a nějakého kapra zdoláme. Přes den se nic nedělo. V noci nám přišly tři záběry, jenže všechny ryby zajely mezi stromy a vyřízly se.

REKLAMA

Ráno jsem šel na výzvědy ke kolegům. Byli tu prý už poněkolikáté a vysvětlili mi, proč je naše lovné místo často volné. „Přijdete o montáže a otráví vás to,“ vysvětlil mi rybář.

Změna místa, ryba jistá?

Strávit naše tři dny u vody tím, že budeme ztrácet ryby, se nám nechtělo. Měli jsme štěstí, že k nám zrovna přijel správce. Ten nám řekl, že se na druhé straně, asi 200 m od nás, uvolnilo místo, takže jsme nelenili, část vybavení jsme přenosili v rukách a zbytek jsem převezl autem.

Přes den jsme byli opět bez záběru, ale ani jsem se nedivil. Už v osm ráno bylo 37 °C. V noci se vše změnilo! Každý z nás zdolal dva kapry o hmotnosti od 10 do 13 kg.

Velikostně pro nás tedy nic moc, ale aspoň jsme záběry proměnili. Přes den jsme opět pozorovali dění na jezeře a připadalo nám to jako na závodech. Po celý den lítalo z lovných míst do jezera krmení.

My také vnadili, ale střídměji. Navečer přišlo prudké ochlazení se silným větrem, během čtyř hodin teplota klesla na 16 °C a ryby v jezeře konečně ožily.

Na hladině se začaly objevovat desítky kaprů, někteří opravdu kolosální! Stáli jsme s bratrem na břehu s otevřenými ústy a nevěřili vlastním očím. Konečně jsme viděli, co jezero skrývá. Množstvím a velikostí kaprů jsme byli uneseni. Ocitli jsme se v takové euforii, že nás ani nenapadlo, abychom tento přírodní úkaz natočili!

A tak jsme asi hodinu jen stáli a koukali, prostě nádhera. V noci jsme pak každý zvládli ještě jednoho kapra o hmotnosti 12 a 13 kg, což ale byly ryby, které nás vzhledem k okolnostem nijak zvlášť za srdce nechytily. Oba jsme věděli, že se sem musíme ještě vrátit a ulovit aspoň jednoho z místních mohykánů.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (2)

  1. Je někdo doma? 🙂

    Kristinahix 20. března 2020
  2. Hi :). I am from Netherlands and i don’t know how can i disable my signature? Regards 🙂

    belleced 14. dubna 2020

Comments are closed.

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled