Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
před 2 hod
Fotografie
Jiří okomentoval Jaké boilie zvo...
před 3 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Učíme se v Třeboni. Na velikosti záleží

strunc 30. ledna 2020 0 komentářů

Poznávání

Text: JS foto: Jiří Jakeš

Dodnes tak v profesionálních i sportovních rybářích přetrvává pocit, že jejich úlovek musí být co možná největší. A to i v případech, když jde o sportovní rybolov v duchu chyť a pusť, který k rybímu masu nijak nevede.

Největší zajímavostí je ovšem skutečnost, že problematika velikosti ryb zaniká za hranicemi našeho státu. Velmi dobrým důkazem je například období vánočních svátků, při nichž je prodána (a zkonzumována) mnohdy až 40 % celoroční produkce ryb v ČR.

REKLAMA

Jaké ryby se prodávají? Jistě, jde převážně o kapra, který je označován jako tzv. výběr. Tato ryba by neměla vážit méně než 2,5 kg a měla by už obsahovat i vyvinuté gonády. Vzácností však není ani prodej mnohonásobně větších ryb. Mnohdy se může jednat i o kapry přesahující hmotnost 8 kg nebo dokonce zástupce obou tolstolobiků, kteří mohou dosahovat hmotnosti i okolo 20 kg.

Je však pravdou, že některé ryby jsou kupovány také za účelem jisté záchrany a opětovného vysazení. Ovšem minimálně 50 % takto zakoupených ryb opravdu splní účel štědrovečerní tabule pro celou rodinu.

REKLAMA

Posedlost velikostí však za hranicemi našeho státu končí

V okolních státech je preferován naprosto přesný opak. Ryby jsou například v Německu nebo v Rakousku konzumovány velmi mladé. Mnohdy jde o maximálně tříleté kapry, kteří dosahují hmotnosti 1 až 1,5 kg. Důvod konzumace takto mladých a malých ryb je prostý. V těchto zemích je totiž zastáván názor, že pouze mladé ryby mohou nabídnout nejkvalitnější svalovinu, která ještě neobsahuje velké množství tuku.

U kapra obecného se podíl tuku v těle postupem věku enormně zvyšuje. U mladých ryb je tak možné nalézt pouze 2 % tuku v těle, ale u starších jedinců se může jednat i o 10 % a více. S touto problematikou je následně spojena i rozdílnost zpracování ryb.

Například v Česku jsou enormně oblíbeny tzv. podkovy, které se obalují, smaží nebo udí. V Německu a v Rakousku však tento produkt prakticky není možné sehnat a mnoho konzumentů ho ani nezná. Mladé a malé ryby je totiž zbytečné na již zmiňované podkovy zpracovávat, jelikož by jejich velikost byla v podstatě směšná. V mnohých zahraničních zemích jsou tak ryby zpracovávány vcelku nebo na tzv. půlky, které tvoří porci pro jednu osobu.

Jezerní rybářství   

Vlastní kapitolou v dané problematice mohou být tzv. jezerní rybářství. Ta sice dokáží produkovat i extrémně velké (až rekordní) jedince, ale mnohdy jsou jejich hlavní produkcí ryby juvenilní.

Ryby jsou zde totiž chytány například do tenat a jejich zpětné vypouštění ze sítí je proto velmi komplikované, mnohdy i nemožné. Rybáři se tedy naučili zpracovávat prakticky veškerý úlovek bez ohledu na jeho velikost. Mnohdy jsou zpracovávány i ryby, které by v našich podmínkách sloužily maximálně jako násadový materiál pro další sezonu.

Čeští rybáři a konzumenti ryb by se tak mohli zamyslet nad faktem, že i menší ryba může nabídnout velmi kvalitní kulinářský zážitek, který je schopen předčit kvalitu masa větších exemplářů. Následně by tak mohlo dojít i k lepšímu využívání ryb, které mají vysokou kvalitu masa, ale pro svoji menší velikost jsou opomíjeny.

V neposlední řadě by tato skutečnost vedla k posílení populace trofejních exemplářů, které mají vysokou hodnotu pro sportovní rybolov, ovšem pro konzumaci se už absolutně nehodí a je tak zbytečné je z daných lokalit odnášet či dokonce konzumovat.   

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled