Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
předevčírem
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
předevčírem

Jak Karel IV. zasahoval do počátků budování rybníků u nás a co předcházelo vzniku Máchova jezera?

strunc 25. února 2020 0 komentářů

Poznávání

text: KD

První doložená písemná informace o rybníku v dnešním slova smyslu pochází ze zakládací listiny Břevnovského kláštera na území dnešní Prahy z roku 993. V té době lze předpokládat značný význam klášterů při budování rybníků, což souviselo také se skutečností, že maso ryb bylo považováno za postní jídlo a konzumovalo se v době církevních svátků. Zhruba ve 12. – 13. století byly rybníky budovány prakticky u všech klášterů. K nim se také začali přidávat bohatší sedláci, kteří začali stavět rybníky kolem svých usedlostí. Také ve vesnicích vznikaly menší nádrže, tzv. návesníčky, které plnily funkci protipožárních nádrží, ale zároveň sloužily k chovu ryb. V tomto historickém období se rybníky nazývaly „stavy“. Tento název se uchoval v Polsku.

Éra Karla IV.

Značný význam pro rozvoj budování rybníků měly válečné výpravy Jana Lucemburského. Vojska při svých taženích zejména do oblastí franckých zemí přinášela o budování rybníků nové poznatky. Tak se i u nás začaly uplatňovat trámové vazby na splavech, kamenné tarasy, čapy.

REKLAMA

Zásadní význam pro budování rybníků měla ale éra Karla IV. (1316 – 1378). Je nepochybné, že tento panovník chápal rybníky v širších souvislostech. Jak jinak si vysvětlit jeho nařízení, kterými ukládal stavům i městům pilně zřizovat rybníky aby království naše Čechy měla hojnost ryb a výparů. Z uvedeného je patrné, že v té době byly již rybníky chápány jako nádrže mající vodohospodářský význam a že slouží kromě chovu ryb také k zadržování vody v krajině, či ovlivňují klima. Některé rybníky v té době byly stavěny na státní útraty.

Nastala nová etapa stavby dalších rybníků. Tentokrát již také rybníků o větší výměře. Mezi nejstarší velké rybníky u nás patří Máchovo jezero (250 ha, založen r. 1366), Bošilecký (200 ha, 1355), Dvořiště (337 ha, 1363 – 67), Holná (230 ha, 14. st.). Začaly vznikat i rybniční soustavy, například na panstvích Lnáře, Blatná, Poděbrady, Dymokury. Chov ryb se v té době stal velmi výnosným odvětvím.

REKLAMA

Vznik Máchova jezera

Císař Karel IV. lovil v oblasti u Doks se svou družinou. Jelen, kterého pronásledovali, jim zmizel z dohledu a tak se Karel IV., zastavil na palouku. Po chvíli se členové družiny, kteří jelena dál pronásledovali, vrátili celí promáčení a špinaví od bahna.

Vtom císař prohlásil, že by bylo dobré, kdyby se mohli vykoupat a že k tomu by byl vhodný rybník. A tak byl na tomto místě vybudován rybník s názvem Velký nebo také Velký Dokeský. Jeho současný název Máchovo jezero se začal používat koncem 19. století k uctění Karla Hynka Máchy.

Koncem 14. století bylo již na našem území značné množství rybníků. Největší rozmach budování rybníků a vznik rozsáhlých rybničních soustav na našem území však teprve přicházel.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled