Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 18 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Úhoř říční...
před 18 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
předevčírem

Články - Kapr obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Video
9. května 2024

VIDEO: Zvědavý úhoř, ostražitý candát a další ryby pod pod hladinou zatopeného písníku...

Podvodní fotograf a filmař Mirek Brát, s jehož dechberoucími snímky se můžete pravidelně setkávat v časopise Rybářství, nám do redakce poslal videopozdravení z prvomájového potápění. Tentokrát natáčel na zatopených písnících Pardubicka.

Praxe
7. května 2024

Rozpustná boilie

Rozpustná boilie je poměrně nový trend, který se začal objevovat teprve v posledních letech. Dříve se vyráběly rozpustné maximálně tak pelety, ale u boilie se předpokládalo, že jde o pevnou hmotu, která něco vydrží a odolá ataku menších ryb.

Poznávání
1. května 2024

Učíme se v Třeboni: Význam rybníků

Rybníky na našem území jsou kulturním dědictvím z dob minulých. Z roku 993 pochází první zmínka o osadě „Rybníčku“ v Praze. Další pak z Kosmovy kroniky v roce 1034, kde se dočteme o předávání rybníka Sázavskému klášteru.

Praxe
28. dubna 2024

Trvanlivá boilie

V minulém díle jsme si povídali o mražených boilie, jejich přednostech a nevýhodách. Možná jsem jen zapomněl podotknout, že mražení vlastně ani není nutné, pokud boilie po výrobě dobře osušíte a v dohledné době spotřebujete. Je to něco, jako když si koupíte čerstvý chléb. Pár dní vydrží v optimálním stavu a poté začne tvrdnout. Kdybyste ho dali do mikroténu, abyste tvrdnutí zpomalili, časem začne plesnivět. Nějak podobně je to i s „mraženkami“.

Praxe
26. dubna 2024

Jaké boilie zvolit?

Je to jednoznačně nejčastější otázka, kterou dostávám. Odpovídal se na ni nejméně tisíckrát a nejspíš to tak bude i v budoucnu. Volba boilie je pro mnoho rybářů zásadní. Někdy už jsou částečně rozhodnutí a spíš jen chtějí potvrdit svůj výběr, mnozí ale nemají představu, co by zrovna v danou dobu na daném revíru mohlo fungovat, a tak raději požádají o radu.

Retro
23. dubna 2024

Vzpomínáme na staré časy: Plechové konvice zvané řízkovnice

V minulosti se rybaření věnovali převážně pánové v důchodovém věku. S dlouhými bambusovými pruty a podběrákem v jedné ruce a řízkovnicí v druhé, kráčeli důstojně na oblíbené místo u vody.

Praxe
22. dubna 2024

První jarní lovy

Lov kaprů v průběhu zimy je čím dál populárnější, a tak mnozí rybáři svůj první jarní lov už zřejmě absolvovali. Největší nedočkavci během ledna, jiní si počkali na únor, kdy bylo několik hezkých teplejších dnů, další až v březnu. No a ti, kteří to jako já vydrželi doteď, na svou první návštěvu u vody teprve čekají.

Poznávání
19. dubna 2024

Učíme se ve Vodňanech: Odběr kapří hypofýzy

Při nácviku odběru kapří hypofýzy jsme měli k dispozici tržní kapry hmotnosti kolem dvou kilogramů. V rámci cvičení v laboratoři se jako praktický postup jeví použití obyčejné pilky na železo k otevření mozkové dutiny, která je kryta mohutnými kostmi čelními a temenními. Při průmyslovém získávání hypofýz ve zpracovnách ryb se k tomuto kroku používají okružní pily a hlavy již oddělené od trupu.

ČRS a MRS
18. dubna 2024

OBRAZEM: Školáci opět pomohli vysadit ryby do kdysi mrtvé řeky

Do řeky Bíliny bylo v Mostě ve spolupráci se společností ORLEN Unipetrol, a za účasti předškolních dětí i školáků, vypuštěno dalších téměř 400 kg původních druhů ryb.

Praxe
25. března 2024

Trendy v kaprařině (2)

V minulém článku jsme se poohlédli po současných trendech mezi nástrahami pro lov kaprů. V dnešním volném pokračování se podíváme po dalších součástech rybářské výbavy, které jsou právě „v kurzu“. U mnohých jde o trend velmi čerstvý, u jiných se popularita drží už několik let.

Poznávání
24. března 2024

Učíme se v Třeboni: Potravní orientace ryb

Přirozená potrava je nedílnou součástí jejich rybího života, protože jim přináší nezbytné živiny v optimální formě a poměru.

Novinky
20. března 2024

Na Balatonu padl nový kaprařský rekord!

V sobotu 16. března se povedl maďarskému rybáři životní úlovek. Mihály Török toho dne zdolal brzy ráno na balatonské pláži ve Fonyódu rekordního kapra o hmotnosti 34,8 kg.

Praxe
18. března 2024

Trendy v kaprařině (1)

Lov kaprů, tak jako i jiné zájmové činnosti, podléhá trendům. Lépe řečeno, rybáři jim podléhají. Někdy jde jen o krátkodobé záležitosti, které rychle přijdou a rychle i odejdou, jindy se jedná o věci, které zůstanou populární roky či ještě déle. To už závisí na tom, jak se rybářům osvědčí. Pojďme se tedy podívat na některé z trendů posledních let.

Ostatní
17. března 2024

Jaro je tady!

Jaro udeřilo v plné síle a po dlouhých měsících začíná v přírodě, a hlavně kolem vody neskutečný život.

Poznávání
10. března 2024

Učíme se ve Vodňanech: Pokusné odlovy

Dnešní téma je zaměřené pro chovatele ryb. Pokusné odlovy, také lovy na zkoušku, po rybářsku pruby, se na chovných rybnících realizují s cílem posoudit přírůstek, výživný a zdravotní stav plůdku, násad a lehčích tržních ryb. Provádí se většinou dvakrát ve vegetačním období, u plůdku častěji.

1 2 3 11 21 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled