Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 6 dny

Ryba, co chlastá jako Dán? To není vtip, ale amuřice původem z Thajska

strunc 11. července 2020 0 komentářů

Zahraničí

Mezi asijskými kaprovitými rybami se v průběhu fylogenese vyvinulo poměrně značné množství druhů, které preferují rostlinnou potravu. Pro nás je nejznámějším reprezentantem takto specializovaných ryb amur bílý.

Text: Jozef Másky, foto: autor

Celkovým vzhledem se mu podobá i parma Leptobarbus hoevenii, která je rozšířená v Thajsku, Malajsii a na ostrovech Sumatra a Borneo. Snad právě proto bylo její původní české pojmenování – parma Hoevenova, změněno na amuřici Hoevenovu.

REKLAMA

Tvar těla i zbarvení této zajímavé ryby jsou zřejmé z přiložených fotografií. Snad bych jen zdůraznil, že mladší ryby jsou poněkud pestřejší, mají výraznější červené ploutve. Proto se sporadicky dovážejí i do evropských akvárií, ovšem je nutné počítat s tím, že v přírodě tato ryba dorůstá až do délky 60 cm.

Bláznivka, která fetuje

Ve své domovině proto patří mezi běžně lovené konzumní ryby. Domorodci v Thajsku nazývají amuřici „pla ba“, tedy bláznivá ryba (pla = ryba, ba = bláznivý). Jak uvádí ichtyolog H. M. Smith ve svém již klasickém díle z roku 1945 o sladkovodních rybách Siamu (dnešní Thajsko), toto zvláštní pojmenování si amuřice Hoevenova vysloužila proto, že si ráda přivodí opojný stav a chová se jako opilá.

REKLAMA

Tyto euforické stavy má na svědomí záliba amuřice pojídat plody, resp. semena stromů z rodu Hydnocarpus, která v určitých částech roku padají do vody. Jestli za opojný stav ryb mohou kyanogenní glykosidy, které obsahuje tato rostlina, se mi nepodařilo zjistit.

Na svou slabost amuřice v podvodní říši občas doplácí

Jisté ale je, že ryby v tomto stavu se stávají snadnou kořistí pro různé predátory. Mohlo by se zdát, že z této situace těží i zdejší rybáři, kteří v období plození zmíněných stromů přijdou bez námahy k bohatému úlovku. Není tomu tak. Proč?

Léta praxe ukázala, že maso amuřic Hoevenových, které se živily semeny stromů z rodu Hydnocarpus, je pro člověka jedovaté. A tak nadrogované „bláznivé ryby“ mohou zpestřit pouze jídelníček živočichů s odolnějším žaludkem, který si poradí s toxiny dočasně kumulovanými v těle těchto kaprovitých ryb.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled