Fotografie
Josef přidal úlovek Jelec tloušť...
před 40 min
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 6 dny

Kapří poradna: Jak selektovat velké kapry

strunc 17. srpna 2020 0 komentářů

Poznávání

Jak mám předejít záběrům malých ryb a k aktivitě přemluvit velké? V pískovně, kde nejčastěji lovím, v létě obvykle chytám kapry do hmotnosti asi 9 kg. Na jaře jsem ovšem na stejných místech (lavice) lovil kapry o hmotnosti 10-15 kg. Vyzkoušel jsem už snad všechno. Krmil jsem i nekrmil… Používal velkou nástrahu (2×30 mm) vysušenou na kámen… Nástrahy jsem posílal pod lavici i za lavici… Výsledek? Doba mezi záběry se prodloužila, ale s velkou rybou jsem se nepotěšil.

Odpovídá: Karel Nikl, foto: autor

Odpovědět není jednoduchá. Pokud selhaly osvědčené a notoricky známé metody, je čas experimentovat. Je jasné, že kapři z pískovny nezmizí, takže někde se určitě zdržují a tam také baští. Pokuste se tedy velké kapry lovit tam, kde je nikdo jiný neloví.

REKLAMA

Lavice a další podobná místa se postupem času stávají neproduktivní. Je to způsobeno velkým rybářským tlakem. Tam totiž kapry čeká skoro každý. Jenže velké ryby jsou chytré a po čase se těmto místům začínají vyhýbat. Doporučuji vám proto dělat vše jinak než doposud. Je to má osvědčená metoda. Nástrahy klidně posílejte do bahnitých partií… Zkuste lovit v příbřežních místech. Hledejte místa, kde třeba ještě montáž nikdy neležela. Největší úspěch zažijete v místech s minimálním, nejlépe žádným rybářským tlakem.

Nástrahu se nebojte předkládat na dlouhém vlasu vyrobeném z tuhého fluorokarbonu. To malým rybám znemožní její nasátí a navíc zajistíte, že vám boilie-vlas malé ryby nezamotají. Zkuste i malinké boilie o průměru 14 mm. Někdy pomůže pouze plovoucí boilie. Nechytejte na boilie ve tvaru kuličky, ale zkuste použít řetízek z několika půlek. Volte prostě změnu. To je ta nejlepší možnost k přelstění největších a nejvychytralejších kaprů.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled