Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
předevčírem
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 5 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 5 dny

Řečtí plameňáci spolykali olovo a uhynuli. Tvrdí to ochránci

Marek iRybářství 26. února 2021 1 komentářů

foto: Pavel Černý

Zahraničí

Desítky plameňáků růžových uhynuly v posledních dnech v mokřadech na severu Řecka. Důvod? Podle místních ochránců přírody se otrávili olovem, které tam zůstalo po myslivcích a rybářích.

text: Marek Kožušník

Používání olova v loveckých zbraních a při rybolovu je v mokřadech v Řecku zakázané, nařízení se ale velice často porušuje. Ochránci přírody narazili na první plameňáky růžové s příznaky otravy na konci ledna. Postupně pak ekologové napočítali desítky uhynulých zvířat. „A všichni spolykali olovo,“ uvedl jeden z ochránců.

REKLAMA

mokřady
foto: pixabay

Jezero plné olova

Problém se týká jezera Agios Mámas, které se stalo prvním místem pro reprodukci tohoto druhu ptáků v Řecku. Zdá se, že jezero je kontaminované olovem, které se používá v loveckých puškách a pro rybolov.

Tenhle zákaz nechceme!

Na začátku února Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) navrhla zcela zakázat olovo při myslivosti a rybolovu kvůli zdravotním rizikům. Proti plošnému zákazu se ale očekává poměrně silný tlak zájmových skupin. Návrh kritizovali také čeští rybáři a myslivci.

REKLAMA

Titanik
Mříž z olova, která byla vylovena roku 2015 z Titanicu. Olovo je naprosto netknuté, ač mříž dlela od roku 1912 v mořské, a tudíž nanejvýš agresivní vodě. Foto: Pavel Černý

Neškodí. Už 150 let

„Nikde v ČR nebylo prokázáno zvýšení hladiny olova v rostlinách a zvířatech v důsledku provozování sportovního rybolovu,“ tvrdí Ing. Pavel Vrána Ph.D., tajemník odboru Životního prostředí a čistoty vod Českého rybářského svazu. „A to přesto, že olovo používáme na řadě našich revírů déle než 150 let!  Ptáte se proč? Olovo je kov odolný vůči korozi – proto se nerozpadá, obalí se vnější vrstvou, zpravidla se díky vysoké hustotě propadne níže do bahnitého substrátu a s okolím pak vůbec nekomunikuje,“ dodává Pavel Vrána.

římský prak
Takto vypadají 2000 let stará olůvka s římského praku nalezené v německých lesích a močálech. Foto: Pavel Černý

Co nahradí olovo?

Navíc podle Pavla Vrány nejsou k dispozici dostatečné studie o dopadu případných alternativ za olovo na životní prostředí. Mohlo by se tedy stát, že olovo nahradíme materiály s opravdu negativními vlivy na přírodu. Půlroční veřejnou konzultaci o plošném zákazu olova by měl Brusel zahájit v březnu.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. A co zakážou potom? Umělé nástrahy, vlasce,splávky,atd?Jsou to pitomci, kteří rozhodují od stolu a nerozumí tomu.Proč nezakážou plastové obaly a takové? Vždyť jsou toho plné oceány.Ale to by sakra narazili na velkovýrobce materiálu a těch se bojí, protože jim z toho tečou prachy.Ale na takové drobnosti si troufají.

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled