Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 5 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny

Víkendové rybaření a faktory úspěchu

Marek iRybářství 2. června 2021 0 komentářů
návazce

foto: Miroslav Fečko

Praxe

Každý rok, a to bez ohledu na to, zda to je před začátkem rybářské sezony, v jejím průběhu nebo na konci, přemýšlíme o rybářských výjezdech a vycházky k vodě plánujeme. Pak ale vždy narážíme na realitu, která je od našeho plánování vzdálená.

text: Miroslav Fečko

Přemýšlet o týdenních nebo i delších výpravách za kapry je sice moc hezké, ale kolikrát se nám to v záplavě nejrůznějších povinností povede? Své rybářské výjezdy jsem se tedy naučil dlouhodobě neplánovat a každého okamžiku, který strávím na rybách, si vážím.

REKLAMA

Myslím si, že nějak podobně to má i většina rybářů, kteří stejně jako já chtějí být úspěšní i během víkendů. Jak být tedy úspěšným i o víkendech na svazových vodách? Jak přistupovat k lovu a jaké techniky používat? Na tyto a na mnohé jiné otázky se pokusím zodpovědět na příkladu vlastních zkušeností.

Obecný přístup k lovu

Víkendové lovy znamenají omezený čas, který u vody strávíme. Mnohdy na chytání nemáme ani 48 hodin, protože k vodě přijedeme v pátek večer a než vše vybalíme a nachystáme, jdeme spát. No a v neděli před obědem už musíme mít sbaleno.  Tak krátký čas vyžaduje, abychom k vodě chodili připraveni. Už jsem to kdysi psal a stále to platí, alespoň pro mě: Každá krátkodobá vycházka začíná odpovědnou přípravou doma. Uvedu to na příkladech.

REKLAMA

boilie
foto: Miroslav Fečko

Pokud se rozhodnu během víkendu používat boilie přelité boosterem, tak si krmení připravuji už v průběhu týdne. Zalít boilie až po příchodu k vodě a o pár minut vhodit kuličky do vody nemá z mého pohledu význam.

Od takto připravených boilie totiž očekávám, že budou ve vodě hrát roli silného potravinového signálu a že se jejich „příchuť“ nesmyje hned po vhození do vody, popřípadě při dopadu na dno. Proto kuličky už v pondělí nasypu do kbelíku a zaliji je. Každý den je pak promíchám, abych dosáhl rovnoměrného obalení boilie. Po příjezdu v pátek k vodě tak mám návnadu připravenu perfektně, podle svých představ.

Odpovědná příprava se netýká pouze krmení, ale i ostatní výbavy, zvlášť rybářské bižuterie. Svůj zásobník na návazce pravidelně kontroluji. Snažím se, aby v něm byly pouze ty návazce, které budu chtít kdykoliv použít. Kontroluji ostrost háčku. Při sebemenším náznaku chyby i drobného poškození návazec vyměním.

Není nic horšího než investovat do kvalitního krmení a sedět bez záběru kvůli tomu, že návazce nefungují tak, jak mají. Neříkám, že háček měním po každé rybě. Jeho ostrost však stále kontroluji. Pokud se mi návazec nezdá a mám pochybnosti, ze zásobníku ho vyřadím, abych po něm při nedbalosti později nesáhl.

ulovený kapr
foto: Miroslav Fečko

Představme si situaci, kdy máme záběr uprostřed noci a potřebujeme vyměnit návazec. V únavě sáhneme po špatném a spláčeme nad výdělkem. Jednoduše: Co je špatné, to putuje do koše. Obecný přístup k lovu během víkendových lovů pro mě znamená být připraven, neopomenout žádnou součást výbavy a být spokojený se vším, co ze svých tašek nebo krabiček vyberu.

Výběr místa lovu

Absolvovat víkendové rybaření vyžaduje pořádně přemýšlet o revírech a následně v rámci vybraných revírů i o konkrétních místech lovu. Osobně volím revíry, které mám od domova blízko, nebo aspoň relativně blízko, což pro mě znamená dojezd zhruba do hodiny autem a vzdálenost kolem 50 km. Tak se dostanu k vodě ještě před setměním. V letních měsících to zvládnu bez problémů, ovšem na podzim to bývá složitější, proto z domova vyjíždím co nejdříve.

Výběr konkrétního lovného místa bývá složitý, protože chytám na svazových vodách a musím se rozhodnout, kam zajedu. Vybrat si pak konkrétní lovné místo už samozřejmě složité není. Dostat se však na oblíbené a předem vytipované místo je ale o víkendech (a zvláště v období letních prázdnin) často téměř nemožné. Proto si vždy hlavně vybírám konkrétní revír, na kterém chci o víkendu chytat. V rámci daného revíru se pak snažím vybrat hned několik lovných míst, která poslouží jako alternativy.

Při výběru míst zohledňuji zejména vlastní zkušenosti z minulosti, také počasí, roční období, vítr i množství jiných míst v okolí. Svá alternativní lovná místa mám seřazena podle priority. Pokud je první místečko obsazeno, jdu k dalšímu v pořadí. Bohužel, někdy se stává, že jsou obsazena všechna a musím „brát“ to, co na mě zbylo.

lovné místo
foto: Miroslav Fečko

I takové situace párkrát nastaly, zejména po startu hlavní rybářské sezony, popřípadě o prázdninách. Jednou jsem obcházel velké jezero hned několikrát, než jsem našel místečko. I to přinášejí víkendová rybaření na našich vodách.

Navnadit předem nebo ne?

Při výběru lovného místa jeho přípravu předem nepraktikuji. Osobně počítám vždy s tím, že každé místo může být obsazeno po mém příjezdu a proč bych vnadil někomu jinému? I když taktika „předkrmení“ může přinést krásné ryby. Pokud ale takový flek znáte a jste si jisti, že vám na něj nikdo nesedne, tak si k němu v týdnu zajeďte, navnaďte a tím získáte potřebný náskok. Po vašem příchodu k vodě už u vás kapři na návštěvě byli, vaše boilie ochutnali, a tak už stačí jen naskočit do rozjíždějícího se vlaku.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled