Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 18 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 20 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 21 hod
Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 4 dny

Jak si užít víkendové rybaření

Marek iRybářství 6. září 2021 0 komentářů
kapr

foto: Miroslav Fečko

Praxe

Každý rok před začátkem rybářské sezony, v jejím průběhu i na jejím konci přemýšlíme o rybářských výjezdech a naše vycházky k vodě plánujeme. Plány však následně narážejí na realitu, která je od nich vzdálená. Přemýšlet o týdenních i delších výpravách za kapry je sice hezké, ale možností pod vlivem různých objektivních okolností bývá méně. Naučil jsem se tedy své rybářské výjezdy dlouhodobě neplánovat a každý okamžik, který strávím na rybách, si užívám s tím, že se přece věnuji svému milovanému koníčku.

text: Miroslav Fečko

Vloni jsem na ryby jezdil vlastně jen o víkendech. Zahraniční výprava se prostě nekonala, ani týden u domácích vod na Slovensku. Proč bych měl být zklamaný? Podobně je na tom většina rybářů. Jak být tedy úspěšný i o víkendech na domácích vodách? Jak k lovu a jaké techniky používat? Na tyto i jiné otázky se pokusím zodpovědět na základě vlastních zkušeností.

REKLAMA

Obecný přístup k lovu

Víkendová rybaření znamenají omezený čas, který u vody strávíme. Mnohdy nedosahuje ani 48 hodin, protože člověk loví od pátečního večera a v neděli po obědě balí. Tak krátký čas vyžaduje, abychom k vodě chodili připraveni. Už jsem to kdysi psal, ale platí to stále – každá krátkodobá vycházka začíná odpovědnou přípravou doma.

Pokud se rozhodnu během víkendu používat boilie přelité boosterem, tak si krmení připravuji už průběhu týdne. Dělat to až na místě a vzápětí hned kuličky naházet do vody nemá větší význam.

REKLAMA

Od boilie přelitých boosterem totiž očekávám, že bude ve vodě vydávat silný potravní signál a že se hned po vhození do vody nebo po dopadu na dno nesmyje. Takže v tomto ohledu doma řádím už od pondělka. Boilie putují do kbelíku a zaliji je. Každý den vše poctivě promíchám, abych dosáhl rovnoměrnosti. A v pátek u vody mám vystaráno.

rybník
Výběr místa je důležitý. Foto: Miroslav Fečko

Odpovědná příprava se netýká pouze krmení, ale i vybavení, zvláště rybářské bižuterie. Svůj zásobník na návazce pravidelně kontroluji. Musí v něm být návazce, které jsem ochoten a rozhodnut kdykoliv použít. Kontroluji i ostrost háčku. A pokud se mi něco nezdá, okamžitě měním.

Není nic horšího než investovat do kvalitního krmení a pak sedět bez záběru jen kvůli tomu, že návazce nefungují tak, jak mají. Háček po každé rybě pochopitelně neměním. Pokud se mi něco nezdá na návazci, ze zásobníku putuje pryč. A staré návazce od těch nových a lepších odděluji, abych po nich náhodou nesáhl. Jednoduše řečeno – co je špatné, to putuje do koše.

Výběr místa rybolovu

Víkendové rybaření vyžaduje pořádně přemýšlet i o revírech a konkrétních místech lovu na nich. Osobně volím vody, které mám blízko. Dojezd autem jsem si určil tak do hodiny, jde tedy o nějakých zhruba 50 km. Tak se k vodě dostanu ještě před setměním. V létě je to snadnější, ale podzim je v tomto ohledu se zkracujícími se dny složitější.

na ryby
Vše mám uspořádané a ve stoprocentním stavu. Foto: Miroslav Fečko

Většinou jezdím ke svazovým vodám. Výběr konkrétního (a třeba oblíbeného) lovného místa je ale docela složitý, zvláště o prázdninách. Bývá tam plno. Proto dopředu přemýšlím i o jiných alternativách. Při jejich výběru zohledňuji zejména vlastní zkušenosti z minula, také počasí, roční období, vítr a množství jiných míst v okolí. Stanovím si i pořadí míst. Pokud je první místo obsazeno, jdu na druhé atd. Bohužel se někdy stává, že se nechytnete nikde a musíte jít tam, kde je volno.

Na začátku sezony a o prázdninách se mi to přihodilo hned několikrát. Jednou jsem celé jezero obcházel hned několikrát. I to víkendová rybaření na našich vodách přinášejí. Zásadně nevnadím dopředu, ačkoli tato taktika může přinést velké úspěchy. Jenže zakrmujte během týdne a o víkendu pak koukejte na to, jak na „vašem“ flíčku slaví úspěchy někdo jiný.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled