Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 34 min
Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 24 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny

Hnízdění ryb na americký způsob

Marek iRybářství 1. října 2021 0 komentářů
tření ryb

Část hnízdní kolonie slunečnice pestré. Foto: Jozef Májsky

Poznávání

I když se nám při slově hnízdění nejspíš vybaví nějaký druh opeřence, je nutno říct, že kromě ptáků patří mezi „hnízdiče“ i některé druhy ryb. Rybáři dobře znají třeba naše dva dravce – candáta a sumce, kteří se vytírají do hnízd, obyčejně vystlaných úlomky vodní vegetace.

text: Jozef Májsky

Do reprodukční skupiny hnízdících ryb patří i nepůvodní slunečnice pestrá, která žije hlavně v teplejších oblastech naší republiky (jižní Morava) i okolních zemí.

REKLAMA

O tento introdukovaný druh se zajímám už přes čtvrtstoletí, sleduji jeho postupnou expanzi z Podunají výš proti proudu přítoků, především údolím Váhu, kde našel zalíbení hlavně v štěrkovnách. Na rozšiřování slunečnice severním směrem má zřejmě vliv i postupné oteplování podnebí.

slunečnice
Slunečnice pestrá. Foto: Zdeněk Drahokoupil

O tření tohoto vetřelce jsem už na stránkách Rybářství psal, proto se nebudu opakovat. Protože samci slunečnic budují svá hnízda na mělčinách v prohřáté vodě, lze se svatby těchto ryb zúčastnit bez toho, abychom se museli ponořit pod vodní hladinu. Pozorováním zásnubních her i samotného páření jsem dosud strávil pěknou řádku minut a dosud mě neomrzelo.

REKLAMA

Pozorování hnízd

V polovině července jsem v malé štěrkovně v katastru Beckova narazil v mělkém litorálu na desítky hnízd slunečnice. Hnízda jako miniaturní krátery svítila na už stabilizovaném (zřaseném) štěrkovém dně.

ryby
Tření páru slunečnice pestré. Foto: Jozef Májsky

Dosud jsem o takových velkých reprodukčních koloniích této ryby četl pouze v literatuře. Co mě na tomto hnízdišti slunečnice zarazilo nejvíce? Především miniaturní velikost ryb zapojených do reprodukce, z nichž pouze málokterá dosáhla velikosti prstu! Tento jev, který známe běžně z mnoha lokalit například u okouna, je podmíněný několika příčinami.

Zřejmě hlavní je skutečnost, že ryby nemají na lokalitě dostatek potravy, takže vytvoří zakrslou populaci. Vzniklou situaci ještě umocňuje nízká početnost dravých ryb, které by se postaraly o přirozenou selekci. Se zapojením mladých jedinců do rozmnožování se obecně setkáváme u expandujících druhů živočichů na okraji areálu druhu, což by mohl být i tento případ.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled