Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 11 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 13 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 14 hod
Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem

Učíme se v Třeboni: Podoustev říční

Marek iRybářství 18. listopadu 2022 0 komentářů
podoustev

foto: David Štrunc

Poznávání

Není tomu tak dávno, kdy podoustev říční (Vimba vimba) tvořila v našich parmových revírech nespočetná hejna napříč celou republikou. Byla zde často i nejpočetnější rybou – rybolov proto dělal radost nejednomu rybáři. Bohužel po nekontrolovatelném přemnožení kormorána byla tato ryba jedničkou na jeho jídelníčku.

text: Petr Svatek

Na některých úsecích Berounky, Sázavy a jiných řek dokázali kormoráni podoustev vyhubit v podstatě za jedinou zimu. Dnes se s ní můžeme setkat jen zřídka. I přes velikou snahu navrátit tuto rybu do našich řek jsou početné populace těchto ryb nenávratně pryč.

REKLAMA

Pokud se této rybě daří a v tocích vytvoří velmi početné populace, má stejně jako cejn tendenci zakrňovat – jedinci pak často nepřesahují 30 cm. Kromě kormoránů je velkým nepřítelem podouství nekontrolovatelné upravování řek a obhospodařování upřednostňující kapra. Dalším negativním aspektem jsou jezy, které jsou na našich řekách za každým rohem a z řek dělají spíše cejnová a zabahněná pásma.

V dnešní době můžeme najít podoustev ve větším počtu třeba na Vltavě v Českých Budějovicích, na Otavě v Písku a také na řece Ohři. Na Berounce, Sázavě, Lužnici a plzeňských řekách je její výskyt sporadický. Objevuje se samozřejmě i na moravských řekách Moravě a Dyji, protože na Dunaji se této rybě pořád dobře daří.

REKLAMA

Občas se vyskytuje i v údolních nádržích, do kterých ústí nějaké řeky. Zářným příkladem je (nebo spíše byla) vodní nádrž Vrané u Prahy, kde tyto ryby dosahovaly kapitálních velikostí a atakovaly hranici 60 cm.

foto: David Štrunc

Velká část rybářů se s touto rybou setká jen velice zřídka. A to je i důvod, proč ji mnoho rybářů zaměňuje s ostroretkou. Tvar těla mají sice velmi podobný, ale tlama a zbarvení ryb se markantně liší. Tlama podoustve je kulatá, masitá a spodního postavení s výrazným rypcem.

Ostroretka má ústa rovná připomínající svěrák nebo dvě stěrky proti sobě. Ostroretka má torpédovitý zploštělý tvar. Hřbet bývá více či méně hnědo-tmavý. Boky jsou stříbrné. V období jara není výjimkou nažloutlé zbarvení spodku těla. V době tření mají mlíčáci svatební šat.

V tomto období se jim zvýrazní tmavé zbarvení na hřbetě a ploutve mívají až cihlový nádech. U mlíčáků se ještě vyskytuje jemná třecí vyrážka. Pokud ryby ještě nejsou dospělé, mají většinou stříbrné zbarvení po celém těle, hřbet je pak lehce tmavší.

Přirozenou a prioritní potravou je zoobentos (larvy hmyzu, chrostíci, jepice, blešivci aj.). V letních měsících nepohrdne ani vodními řasami. Mlíčáci podouství pohlavně dospívají mezi 2. a 3. rokem života, jikernačky zhruba o rok později.

Výtěr podouství je vždy vícedávkový, s rozestupem 2 až 3 týdnů. Staří jedinci se většinou vytírají naráz jen v jedné dávce. Tření probíhá skupinově na štěrkové až kamenité dno v mělkých a proudných úsecích řek, kde ryby očistí dno od jemných nečistot.

Jikry jsou lepivé a zachytávají se mezi štěrkem nebo na kamenech. Plodnost jikernačky je závislá na velikosti ryby. Ryba velkých rozměrů ve středních letech je schopna produkovat přes 200 tisíc kusů jiker. U ryb nad 8 let plodnost klesá.

Rybolov této ryby není obtížný, jen je potřeba vědět, kde ryby jsou. Její specifické trhavé a často „nesekatelné“ záběry na sebe pak nenechají dlouho čekat. Jako nástrahu lze použít živočišnou potravu – červy a žížaly. Z rostlinné potravy nepohrdne kolínky ve strouhance, pařeným rohlíkem či kukuřicí.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled