Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 4 dny

Kapří poradna: Jak lovit kapry v různých obdobích roku

Marek iRybářství 22. listopadu 2022 0 komentářů
kaprařina

ilustrační foto: Miroslav Poupa

Praxe

Zajímaly by mě zásadní rozdíly v lovu kaprů v nejrůznějších obdobích roku. Jaké má rybář v ten který čas vybírat lokality? Kdy na řeku, kdy na ÚN, kdy k rybníkům?

odpovídá Karel Nikl

Každé období roku má svá specifika a kapři se chovají jinak v létě než v zimě. Obsáhlá odpověď na tuto otázku by vydala na celou kapitolu v knize. Já se na ni pokusím odpovědět velmi jednoduše tak, že obsáhnu průběh roku v nejdůležitějších bodech.

1. Na jaře po rozmrznutí ledů se s neplující se vodou začíná pomalu rozbíhat také metabolismus kaprů. S tím je spojený postupný nárůst příjmu potravy vrcholící před třením, kdy voda dosahuje teploty mezi 17–19 °C. Ryby vyhledávají rychle se prohřívající mělké partie vod, proto je pro jarní lov ideální zvolit mělčí rybníky a nádrže, nebo slepá ramena řek či říční mělké zátoky.

REKLAMA

2. Léto je pro lov kaprů velmi oblíbené, ale ne nejlepší. Po úspěšně tření už kapří metabolismus běží naplno a ryby přijímají poměrně dost potravy. Problémem jsou ale mnohdy až příliš vysoké teploty vody spolu s velkým nešvarem posledních let – sinicemi.

Ty u ryb zásadním způsobem blokují příjem potravy tím, že ve vodě radikálně snižují obsah kyslíku. Tím u ryb vzniká kyslíkový deficit i snížená potravní aktivita. Proto je v tomto období ideální zvolit hlubší údolní nádrže a řeky, v nichž kapři zůstávají aktivní i v horkém létě.

REKLAMA

3. Podzim je podle mě pro lov trofejních kaprů nejlepší. Břehy se po rušném létě vylidňují, noci se prodlužují a kapři začínají shánět potravu ve velkém množství, aby se zásobili na zimu. Nyní je nejlepší šance ulovit nejtěžší ryby. V podzimním období je možné úspěšně lovit ryby na všech druzích vod, s postupujícím časem a silným ochlazením vody je potom ideální vyhledávat hlubší údolní nádrže a pískovny.

4. Zima je pro mnohé rybáře obdobím půstu. Část revírů je pod ledem, lov ztěžuje také nepohodlí na břehu. Sníh a mráz však pro zapálené rybáře nemohou být překážkou. Zatoužíte-li teď po kaprovi, vydejte se za ním k řece. Zamrzá až naposledy. Kapři se navíc i ve studené vodě musí stále vypořádávat s jejím proudem, což je stojí dost energie. Proto jsou v příjmu potravy aktivní i v zimě.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled