Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
před 24 hod
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
předevčírem

Oznamovatel ekologické katastrofy na Bečvě Stanislav Pernický: Vyšetřování je vedeno tendenčně, od politiků jsme očekávali aktivnější přístup

Marek iRybářství 14. prosince 2022 0 komentářů
okoun

foto: archiv Stanislava Pernického

Rozhovory

Stanislav Pernický je tváří boje za nezávislé vyšetření havárie na Bečvě v září 2020. Organizoval práce na asanaci řeky od samého počátku, byl oznamovatelem otravy. Minulý čtvrtek se účastnil semináře o Bečvě na půdě Poslanecké sněmovny (informovali jsme zde).

text: Marek Kožušník

Co je v těchto dnech vaším největším cílem ohledně kauzy otrávené Bečvy?

Prokázat, že vznesená obvinění nejsou založena na reálných důkazech a jsou často velmi spekulativní. Že vyšetřování je vedeno tendenčně.

REKLAMA

Je důležité, že se seminář k Bečvě konal v Poslanecké sněmovně? Proč?

Seminář jsme nasměrovali do Poslanecké sněmovny PČR záměrně, aby vrátil veřejnou pozornost k jedné z největších ekologických havárií a ukázal na problémy kolem šetření a znaleckých posudků. Nechceme připustit, aby se havárie na Bečvě zametla pod koberec. Očekáváme, že Poslanecká sněmovna může také účinněji působit na státní instituce a orgány a také na zásadní novelizaci legislativy ve vztahu k životnímu prostředí.

Jak byste shrnul argumentaci odborníků na semináři? Zazněly nové argumenty, ať už z jakékoliv strany? Nebo nové souvislosti, které vyplynuly z již známých argumentů?

V argumentaci odborníků byla shrnuta a zdůrazněna fakta, že neexistují přímé důkazy díky špatnému designu odběru vzorků v čase havárie. Dále zde byla poprvé zmíněna skutečnost, že ve společnosti Energoaqua se v daném čase nenacházelo takové množství toxické látky nebo směsi látek, které by byly schopny otrávit 80 000 ryb. Opakovaly se zde také argumenty zpochybňující závěry znaleckých posudků, pokud jde o vzdálenost mezi potenciálním vstupem znečištění do Bečvy a místem úhynu ryb. 

REKLAMA

Jak se ke kauze Bečva staví politici – předchozí vládnoucí garnitura i ta dnešní?

Od politiků jsme očekávali daleko aktivnější přístup k řešení otravy Bečvy, a především využití zkušeností z havárie pro to, aby se podobná situace neopakovala – nutná detailní inventarizace výústí do řeky, vymezení kompetencí pro případ řešení havárie, daleko rychlejší aktualizace právních norem a podobně.


 

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled