Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 16 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
předevčírem
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 5 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 5 dny

Rybaření vesele i vážně: Jak se loví ostroretka?

Marek iRybářství 9. ledna 2023 1 komentářů
ostroretka

foto: Zdeněk Hofman

Praxe

Ostroretka stěhovavá je zajímavá ryba, kterou by měl každý rybář poznat. Společně s parmou a podouství patří mezi typické obyvatele říčních proudů.

text: Zdeněk Hofman

Právě s podouství si ostroretku někdy rybáři pletou. Ostroretka má však zvláštně tvarovanou tlamičku, díky které dostala i svoje jméno. Specificky tvarovaná ústa vypadají jako škrabka se spodním pyskem, kterou seškrabují z kamenů porosty řas. Přijímají však i živočišnou potravu.

REKLAMA

Trocha historie

V minulosti se u nás ostroretky vyskytovaly pouze na Moravě v povodí Dunaje, Odry, Dyje a Moravy. Umělým vysazováním se postupně rozšířily i do ostatních řek, jako jsou Labe, Vltava, Sázava, Berounka i jiné.

Ještě ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století patřily ostroretky společně s podouství k velmi oblíbeným rybám, na které se mnoho rybářů specializovalo. Moravští rybáři pokřtili ostroretku lidovým jménem frgál. Přelstít frgála nebylo v minulosti vůbec snadné! Pro úspěch byl nutný jemný cajk, což v dobách hedvábných šňůr a imitací nešlo snadno.

REKLAMA

Manželka volí úplně jinou strategii

Jak se loví ostroretka? Výborně bere na larvy chrostíků nebo masné červy. V řekách, kde se ostroretce daří, vytváří početná hejna. Oblíbenými místy jsou nepříliš hluboké tažné úseky s kamenitým dnem. Ostroretky s oblibou lovím v peřejích dolního toku Sázavy. V posledních letech už voda bohužel proudí jenom přes vodní elektrárny, a právě u výtoků z turbín jejich hejna hledám.

Asi nejromantičtější je letní lov na plavanou. V sandálech se brodím vodou a postupně prochytávám nadějné flíčky, zatímco manželka volí úplně jinou strategii. S feederovými pruty láká ryby na svoje místo, které pravidelným nahazováním zakrmuje. Při jedné z posledních výprav byly ostroretky skutečně při chuti a Lenka tahala jednu za druhou, zatímco já jsem při brouzdání řekou vystopoval hlavně tlouště, podoustve a plotice.

ostroretka
foto: Zdeněk Hofman

Rodinka ostroretek se držela v nejproudnějším úseku pod turbínou. Nakonec jsem skončil v roli fotografa a asistenta, protože Lenka měla neustále plné ruce práce a fotografováním se nechtěla zdržovat. Stál jsem po pás ve vodě, zbavoval ryby háčku a fotil je na mělčině. V teplé vodě mi koupání vůbec nevadilo a radost měly určitě i ostroretky, protože nemusely v podběráku opouštět rodný živel.

Strategie na feeder

Při lovu u dna je důležité krmítko a jeho obsah. Směs musí být dostatečně sypká, aby se po nahození dobře uvolňovala. Podstata je v tom, že nesmí zase uplavat příliš rychle. Ve větším proudu jsou proto ideální těžší košíčky se dnem. Úspěch zaručuje i dostatečné množství červů v krmení.

ostroretka
foto: Zdeněk Hofman

Pokud berou malé rybky, třeba oukleje nebo skaláčci, je dobré změnit délku návazce. Háček s nástrahou není na správném místě. V silném proudu může být někdy příliš blízko krmítka, zatímco návnada je po nahození odplavena do větší vzdálenosti. V takovém případě je lepší návazec prodloužit. Klidně na třicet i čtyřicet čísel.

Někdy se chytí ostroretka na první hod, jindy si ji musíme doslova vymodlit. Zabere na jaře, v létě i v zimě. Chytat ji můžeme na plavanou, položenou, ale třeba i na přívlač nebo marmyšku.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Články pana Hofmana čtu moc rád. Zdeněk

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled