Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 19 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 20 hod
Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem

Rybaření vesele i vážně: Honba za jesetery

Marek iRybářství 24. února 2023 1 komentářů
jeseter

foto: Zdeněk Hofman

Šupiny

Jako malý kluk jsem hltal rybářské články o výpravách za velkými jesetery a snil o tom, že i já někdy tuto pozoruhodnou rybu ulovím. Trvalo skoro čtyřicet let, než se můj sen stal skutečností.

text: Zdeněk Hofman

Díky umělému vysazování do privátních revírů se tato pozoruhodná ryba vrátila koncem minulého století na naše území. Jeseter ruský totiž patří k původnímu druhu, který kdysi vytahoval Dunajem z Černého moře až do dolního toku Moravy.

REKLAMA

Jeseter ruský patří k velkým druhům, které ve volné přírodě dosahují i více než dvoumetrové délky a hmotnosti okolo sta kilogramů. V našich podmínkách se nejčastěji setkáváme s jedinci dlouhými 90–130 cm.

Jak na ně

Velkou výhodou při lovu jesetera je jeho celoroční apetit. Zabere dokonce i při největších mrazech, a právě této možnosti jsme s manželkou využili. Před deseti lety jsme vyrazili na Hromkovy mokřady u Lípy nad Orlicí, kde se jedni z prvních „rusáků“ v našich vodách objevili. Na lov jeseterů jsem se hrozně těšil, do té doby jsme na dírkách chytali pouze pstruhy a siveny.

REKLAMA

Jeseteři patří mezi všežravce a potravu přijímají nejčastěji u dna. Není třeba vyhledávat nějakou specifickou část revíru, jako například při lovu candátů – jeseteři jsou hodně žraví a šmejdí po celém rybníku. Úspěšnější je proto vhodné zakrmení, které labužníky přiláká k dírce. Při líčení se nám osvědčily rozmočené psí granule, ze kterých jsme uplácali krmné koule. Krmení musí být střídmé, aby ryby pouze přilákalo, nikoliv nasytilo.

Z nástrah jsme zvolili žížaly, kousky mrtvých rybek a vařenou kukuřici. Majitel Václav nám prozradil, že jeseteři někdy berou jako diví, pak ale ztratí o potravu zájem a několik dní to ani neťukne. Tajně doufáme, že jsme přijeli v pravou chvíli. Během týdne se totiž nechytil ani jeden.

Za jesetery!

Výprava na jedno odpoledne je v tomto případě sázkou do loterie. S jesetery nemáme žádné zkušenosti a lov si chceme náležitě užít. Chytání na dírkách má svoje nezaměnitelné kouzlo. Silný mráz zalézá pod nehty, vzrušení z lovu však zahřívá krev na bod varu. A co teprve, když zabere velký jeseter!

dírky
Drama vrcholí. Foto: Zdeněk Hofman

Ke splnění mého snu došlo v sobotu při západu slunce. Splávek zmizel pod hladinou a cívka navijáku se začala divoce točit. Drama začíná. Na ledové ploše jsem už zůstal jen já s Lenkou. Všichni ostatní se smířili se skutečností, že jeseteři neberou a pstruhů se již během dne nabažili. Rychle zkontroluju brzdu a zaseknu. Prut se ohne, ale nic se neděje. Žádný zběsilý úprk se nekoná.

Pomalu navíjím a cítím, že táhnu něco těžkého. Nedokážu ani rozpoznat, jestli jde o rybu. Pstruh to určitě nebude, ten se chová jinak. Najednou se tajemný objekt objeví v dírce a já úžasem zkoprním. „Mám ho, mám jesetera!“ volám na manželku. Strčím ruku do dírky a na okamžik se dotknu jeho těla. Je to úžasný pocit, je úplně jiný než ostatní ryby. Působí tak prehistoricky. Pak se poleká a vyrazí do hloubky. Asi pochopil, že je zle a začíná opravdová bitva.

nástraha
Zabral na cár rybičky se žížalou. Foto: Zdeněk Hofman

Dvacítka vlasec rychle mizí z cívky. Nakonec ho zastavím a přitáhnu zpět k dírce. Znovu však vyrazí, a tak pořád dokola. Síly mu naštěstí ubývají a nakonec zůstane stát u dírky. Vyhrnu si rukávy a začíná poslední sloka bitevní serenády. Není však vůbec lehká. Jeseter má moc velkou hlavu a nejde prostrčit dírkou. Jeseter ruský má navíc krátký rypák a musím ho uchopit za skřele. Mrznou mi prsty, nakonec se mi to podaří a je můj. Dětský sen se stal skutečností.

Sluníčko zapadá do korun stromů, zkřehlýma rukama přikládám na tělo přemoženého bojovníka metr a naměřím 107 cm. Šílím radostí a Lenka fotí. Zatím netuší, že zítra chytí těsně před odjezdem taky jednoho, jen o kousíček menšího. Zažili jsme parádní víkend a ulovili další rybí druh. Zkuste to taky. Lov velkých jeseterů pod ledem má svoje jedinečné a nezapomenutelné kouzlo.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Jako dycky super článek. Doufám, že nebudu na další dlouho čekat. Dík, Zdeněk

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled