Fotografie
Josef dal lajk úlovku od Marek...
před 15 hod
Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Bohumil...
včera
Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Marek...
včera
Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Lukáš...
včera
Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Marek...
včera

Tajemství tilapie nilské

Marek iRybářství 8. února 2024 0 komentářů
tilápie

foto: Zdeněk Hofman

Poznávání

Host z Afriky uvázl na našem háčku pouze pomyslně. Tilapie nilská coby teplomilný druh nemá šanci v našich podmínkách přežít. Vyskytuje se pouze v umělých chovech. Přesto čas od času nějakému šťastlivci tilapie zabere.

text: Zdeněk Hofman

Zejména v minulosti se objevovaly zprávy o nevšedním úlovku v časopise Rybářství nebo dokonce v televizních zprávách. Jednalo se vždy o jedince, kteří se do sportovního revíru dostali nedopatřením. Někdy je vypustili nezodpovědní chovatelé nebo z umělého chovu prostě utekli.

REKLAMA

Historie

Do naší republiky byla tilapie nilská dovezena v roce 1985 ze Súdánu. První exempláře absolvovaly dvouletou karanténu v akváriích státního rybářství České Budějovice. Po ujištění, že ryby nemají žádné choroby a škůdce, byl umožněn chov pro tržní účely, kterého se se ujalo Státní rybářství Tisová. Obchodní pojmenování v 80. letech bylo pstruh nilský. Tento název byl zřejmě srozumitelnějším prodejním lákadlem.

K chovu teplomilných tilapií využívali v rybářství oteplených odpadních vod z blízké tepelné elektrárny. Ryby nejsou nijak zvlášť náročné na kvalitu vody. Nevadí jim ani organické znečištění vody a snesou i nedostatek kyslíku. Hlavním faktorem pro úspěšný chov je teplota vody 20–28 °C. Při teplotě vody 17 °C přestávají přijímat potravu a jsou náchylné k onemocnění. Při nižších teplotách hynou. Ke krmení bylo používáno krmných granulí pro odchov pstruhů.

REKLAMA

tilápie
foto: Zdeněk Hofman

Tilapie jsou původně rostlinožravé ryby, takže bez problému konzumovaly sekané kopřivy, sušenou vojtěšku a odstraňovaly řasové nárůsty ze stěn bazénů. Tržní velikost tilapií je 30–35 cm s hmotností okolo 0,30 kg. Této velikosti dosáhly ryby za sedm až osm měsíců. V roce 1988 dodalo státní rybářství na trh deset tun těchto ryb. Jedinou perspektivou pro sportovní rybáře byla myšlenka vysazování tilapií v květnu do rybníků za předpokladu, že se do září vychytají. Tato myšlenka se však v praxi neujala.

Současnost

Popularita tilapií, nastartovaná v 80. letech začala postupně upadat, i když jejich maso má výbornou chuť. Připomíná zčásti pstruží a zčásti okouní maso bez drobných mezisvalových kůstek.

Tilapie nilská zvaná též tlamoun či okounovec nilský, se nakonec svého comebacku dočkala. Na její lov jsem stejně jako v případě sumečka afrického vyrazil do prodejny ryb na metru Háje v Praze. Majitel rybárny Petr Křtěn mi půjčil podběrák a po zalovení v kádi se v síti mrskalo hned několik krásných exemplářů.

ryby
foto: Zdeněk Hofman

Aquaponický chov

Do prodejny ryb přicestovaly tilapie z Rybí zahrady u Lážovic. Byly zrozené z aquaponické vody, což je symbióza chovu ryb s pěstováním rostlin v jednom systému. Rostliny čistí vodu pro ryby a ty jim na oplátku dodávají živiny. Celé soužití rostlin a ryb funguje jednoduše a přirozeně. Voda obohacená o rybí „hnojivo“ se čerpá od ryb nahoru a zalévá rostliny. Jejich kořenový systém vodu vyčistí a odstraní z ní všechny škodlivé látky. Čistá voda se vrací zpět k rybám. Voda neustále cirkuluje a tvoří uzavřený ekosystém.

Tilapie na talíři

Chov tilapií je v současnosti rozšířený téměř po celém světě. Reklama hlásá, že k největším výhodám patří především nízká náročnost druhu, rychlý růst, rezistence vůči nemocem, dobrá reprodukce, nenáročnost na potravu a vynikající kvalita masa bez kostí. Tržní velikosti 0,25 kg dosáhne do jednoho roku.

Vyzkoušeli jsme jeden z mnoha receptů a musím říct, že maso je opravdu chutné, nejvíc připomíná okouna. Okouní maso je u nás opovažováno za nejlepší a předčí i candáta. Jedinou vadou na kráse je velikost ryby. U okouna i tilapie je ideálních alespoň pětatřicet centimetrů.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled