Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 14 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Mikroplandavka. Zbraň na opatrné ryby

strunc 16. srpna 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: Ivo Novák, foto: autor

Nápad vyrobit miniaturní plandavky se zrodil v jeho hlavě. A nezůstalo jen u nápadu. Svoji představu realizoval a ti, kteří měli možnost vyzkoušet jeho miniaturní plandavky, dnes už ví, že jde o velice účinnou nástrahu, která si brzy najde místo i na našem trhu.

Svůdné vrtění

S Pavlem jsem se setkal úplně náhodou v Letkově na rybníce u Vaška Rampicha. Přijel jsem sem testovat mikro twistery s plovoucí hlavičkou. Když mi Pavel ukázal svoje výrobky a předvedl mi, co umějí, nechal jsem se zlákat a na prut navlékl pomalu potápivé sbirulino, navázal karabinku a vytvořil metrový návazec z 0,12 mm silného vlasce.

REKLAMA

Z Pavlových zásob jsem si mohl vybrat jak plandavku, tak i umělou nástrahu. Volba padla na stříbrnou s oranžovými korálky a na háček jsem nasadil červeného gumového červíka.

Miniaturní plíšek se při tažení vodou otáčí a posílá záblesky do okolí. Nástraha sama o sobě skoro nic neváží a k nahození je třeba použít sbirulino. Pokud se červík na háček navlékl mimo osu, byl pohyb nástrahy ještě lákavější. Ta se ve vodě i s plandavkou velice svůdně vrtěla už při pomalém vedení. Pro ryby je taková nástraha něčím novým, neokoukaným a podle toho se také chovaly.

REKLAMA

Téměř na každé nahození záběr

Vytahovali jsme převážně siveny, ale povedlo se nám chytit i několik okounů a perlínů. Ideálním vedením nástrahy bylo krátké potažení špičkou prutu s pauzou na klesání nástrahy.

Záběry přicházely během pohybu nástrahy. Všechny ryby byly chyceny pěkně za okraj tlamky. Zkoušeli jsme různé barvy plandavek, ale největší úspěch slavily zlaté a stříbrné.

Měnili jsme i nástrahy na háčku. Z gumových červíků se rybám zamlouvala bílá, hnědá, zelená, oranžová a červená barva. Ještě lépe se nástraha chová při použití mikro twisterů.

Stačilo gumičku napíchnout na háček mimo osu a nástraha se vlnila jako miniaturní wobbler. Plandavka se dá vodit vodním sloupcem velice pomalu a i při takovém pohybu pracuje perfektně. Tím si získala moje sympatie.

Plandavky vítězí na celé čáře

Den rychle utekl a já si od vody odvážel několik plandavek, které mi Pavel věnoval, abych je vyzkoušel i na jiných revírech. Během dne jsem porovnával plandavky i s klasickými vláčecími nástrahami, ale plandavky vyhrály na celé čáře. Bez nich bych nachytal o polovinu méně ryb.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled