Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 3 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 3 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
před 3 hod
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
před 14 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
včera

Vandélie – nebezpečný parazitický sumeček napadající člověka

strunc 17. října 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: Jozef Májsky, foto: autor

Vandélie obecná (Vandellia cirrhosa), indiány označována jako „kandiru“, je drobný sumeček (délka 2,5 – 6 cm, šířka 3 – 5 mm) z čeledi kandirovití (Trichomycteridae), který obývá řeky v povodí Amazonky a Orinoka.

Kromě ní rod Vandellia zahrnuje ještě dalších pět druhů. Tento nenápadný žlutohnědý až průsvitný sumeček se čtyřmi vousky kolem úst si vytvořil zajímavou potravní specializaci. Parazituje totiž v žaberní dutině velkých druhů ryb, především svých soukmenovců – sumců, třeba anténovců pruhovaných (Pseudoplatystoma fasciatum) nebo anténovců červenoocasých (Phractocephalus hemiliopterus), kterým prý prokousne tepnu a pije krev vystřikovanou pod tlakem.

REKLAMA

Do „podnájmu“ je tento rybí upír lákán proudem vody vypuzovaným zpod skřelí. Vandélie je tedy naprogramována tak, aby pronikala proti proudu vody vytékající z těl živočichů, ale určitě zde hraje jistou roli i pachová stopa.

Noční můra

S tím souvisí omyly tohoto sumečka, který dokáže vniknout i do močové trubice lidí močících pod vodní hladinou. Za jistých okolností prý napadá i nemočící lidi, resp. může vniknout i do konečníku a také pochvy žen, zvlášť nebezpečné je u nich menstruační období.

REKLAMA

Šulinokaz cizopasný, jak tohoto parazita nazvali naši předkové, se v močové trubici obyčejně začne dusit, vzpříčí se pomocí ostnů umístěných v blízkosti skřelí, nebo může proniknout až do močového měchýře, kde rovněž uhyne.

Prudká bolest a zánět, nezřídka i otrava krve a smrt

Hlavně u mužů, kteří mají podstatně delší močovou trubici než ženy, se obyčejně nešťastník nevyhne chirurgickému zákroku, v těžkých pralesních podmínkách není vzácností ani amputace penisu.

V některých lokalitách s větším výskytem „kandiru“ si domorodci chránili genitálie pásem z palmového listí (např. kmen Bororó na Rio Xingú) nebo skořápkou kokosového ořechu či pevným podvázáním předkožky.

Dnes snad postačí i plavky s pevnou gumou a hlavně nesmíme zapomínat na to, že pod vodou v žádném případě nemočíme.

Za jistých okolností prý napadá i nemočící lidi, resp. může vniknout i do konečníku a také pochvy žen, zvlášť nebezpečné je u nich menstruační období

Při svých cestách do těchto končin jsem nezaznamenal zmíněná opatření, ve vodě se přitom koupali jak dospělí, tak i děti. Ale možná to byly bezpečné lokality. Rovněž nemám žádnou informaci o tom, že by tento rybí parazit napadl někoho z našich krajanů, kteří se v jihoamerických řekách nejednou koupou „na Adama“.

I přes všechna opatření se někdy indiáni nevyhnuli, resp. nevyhnou útoku „kandiru“. Určitě mohlo dojít i k úmrtí napadeného člověka, obyčejně ale vědomosti domorodých šamanů dokázaly nešťastníkovi pomoci.

Především tehdy, kdy již parazitický sumeček pronikl až do močového měchýře. Aby se z jeho kostřičky postupně nevyvinul močový kámen, udělají si domorodci odvar z plodů místní dřeviny, genipy americké (Genipa americana), který pijí několik dní.

Látky vylouhované z této rostliny prý úplně rozpustí kostru „kandiru“ ještě dříve, než se z ní vytvoří močový kámen. Jak zjistili pokusy „bílých šamanů“, obdobně by měly působit i vysoké denní dávky (2 – 5 g) vitaminu C. Zvýší se tím acidita moči a kostřička vandélie se v našich útrobách rozpustí.

Když se tedy někdy při našem koníčku popícháme o ostny nebo ploutve ryb – třeba candáta nebo okouna, vzpomeňme si na jihoamerického rybího upíra a bolest budeme snášet určitě mnohem lépe.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled