Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 13 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 21 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
před 22 hod
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
včera
Fotografie
Jiří okomentoval Jaké boilie zvo...
včera

Elektrárník na Svatavě vypustil nadjezí. Umírali lipani i chráněné ryby!

strunc 30. října 2019 1 komentářů

Novinky

Text: David Štrunc, foto: Silvie Havlíková

„V neděli 20. 10. jsme byli se synem muškařit na revíru Svatava 1 (433049), kde jsme potkali Míšu Baumgärtnera, který na celou záležitost upozornil jako první. Bydlí totiž nedaleko,“ popsala pro iRybářství.cz Silvie Havlíková, která vede rybářský kroužek Parmičky Sokolov.

V úterý ve 13.00 se stalo něco, co celou řeku na dlouhou dobu poznamenalo. Najednou bylo upuštěno celé nadjezí, což bylo údajně podle majitelky MVE plánované. Celá událost se odehrála u jezu přibližně 4 km proti proudu od obce Oloví.

REKLAMA

https://www.facebook.com/100005618448305/videos/pcb.1142135882650349/1142135535983717/?type=3&theater

Voda z nadjezí s sebou vzala mazlavé bláto, které usmrtilo mnoho ryb. Další ryby uhynuly kvůli rychlému poklesu hladiny. Pstruzi, lipani, chráněné vranky a mřenky neměli čas se stáhnout do hlubších úseků.

Celá záležitost se již řeší. MO Sokolov zaslala na ZÚS informace v sobotu 26. 10. „Odtud jsem se však dozvěděla, že na místě nebyl žádný úhyn ryb zjištěn. Tato odpověď mě zvedla ze židle,“ konstatovala paní Havlíková.

REKLAMA

„Poslala jsem fotografie z loňského upuštění a sami se můžete přesvědčit, jak velký je to rozdíl. Teď je bláto černé a mazlavé,“ popisuje.

Úsek přibližně 300 m od jezu je úplně mrtvý, tůňky jsou zanesené a srovnané sedlinou, celé dno je černé a jsou v něm uvězněné mrtvé ryby. Smutný pohled na ještě nedávno živou řeku…

„Bohužel můj pocit je stále stejný: zmar a bezmoc. Cítím, že se to celé pěkně v tichosti zapomene a jedeme dál,“ posteskla si paní Havlíková, která spolupracuje také s Janem Knapem ze sdružení Zachraňme lipana a pstruha.

V současné chvíli se čeká na odpovědi od institucí (AOPK, ČIŽP K. V. , magistrát města Karlovy Vary, MÚ Sokolov, MÚ Kraslice), do kterých byla zpráva o úhynu ryb zaslána. Zatím se bohužel žádná z nich nevyjádřila nebo jen přesunula problém na MU Kraslice.

„Uvidíme, co se bude v následujících dnech dít. Ovšem podotýkám, že škodu nikdo nesčítá, dokumentujeme jen my. A ryby slovujeme také jen my. Ve čtvrtek máme schůzi na MO Sokolov, kde jsme s manželem členy (sport a mládež), tam se budu hodně ptát,“ uzavírá paní Havlíková.

Stav v poledne 30.10.

Zápach je už menší a odtékající voda je čistá.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Toho dobytka co to zavinil bych zavřel, ale stejně se mu nic nestane,,,, všichni drží spolu, ale když rybář zapomene pean, tak by nejraději vzali papíry,,,,

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled