Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 5 dny

Jak se vytírá pstruh duhový

strunc 29. listopadu 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: Jan Interholz, foto: archiv RŠJK

Brzy ráno jsme nastoupili do aut a vyrazili. Po příjezdu na místo se nás ujal vedoucí pstruhařství a řekl nám základní informace o tom, jak celý výtěr probíhá. Dozvěděli jsme se například, že se vytírá suchou metodou, jedna jikernačka dává 1-3 tisíce jiker, jejich velikost je 4-4,5 mm a délka inkubace se pohybuje mezi 300-410 denními stupni.

Generační ryby se daly do vody, ve které byl nakapaný hřebíčkový olej.

REKLAMA

Po koupeli se ryby zklidní; říká se, že usnou. S generační rybou se musí zacházet velmi opatrně, proto pracujeme v rukavicích a s vlhkými utěrkami.

Jikry se odebíraly do misky, která byla zčásti přikryta látkou. Ta sloužila k tomu, aby se do jiker nedostala žádná voda před tím, než se k jikrám přidá mlíčí. Během oplození se směs mlíčí a jiker několikrát opatrně zamíchala a nechala se stát asi 5 minut.

REKLAMA

Jikry se propláchly vodou, aby se odplavily nečistoty. Pak se nechají opět stát a začnou bobtnat. To je děj, při kterém jikry vstřebávají vodu mezi jikerné obaly a zvětšují se. Po nabobtnání se jikry uložily na rámečky k inkubaci. Po dobu inkubace se o jikry musí neustále pečovat, především odstraňovat neoplozené jikry, hlídat teplotu a řadu dalších věcí, které jsou pro úspěšnou inkubaci důležité.

Umělý výtěr je pro chov pstruha duhového, který je u nás nepůvodním druhem, nezbytný. Poptávka po něm je obrovská a tak si ho rybáři musejí umět vyprodukovat v dostatečném množství.

Pstruh duhový  k nám byl dovezen z Německa roku 1888 a od této doby se jeho oblíbenost mezi rybáři stále zvyšuje. Je to vyhledávaná sportovní i konzumní ryba.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled