Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 16 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 17 hod

Jak se vytírá pstruh duhový

strunc 29. listopadu 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: Jan Interholz, foto: archiv RŠJK

Brzy ráno jsme nastoupili do aut a vyrazili. Po příjezdu na místo se nás ujal vedoucí pstruhařství a řekl nám základní informace o tom, jak celý výtěr probíhá. Dozvěděli jsme se například, že se vytírá suchou metodou, jedna jikernačka dává 1-3 tisíce jiker, jejich velikost je 4-4,5 mm a délka inkubace se pohybuje mezi 300-410 denními stupni.

Generační ryby se daly do vody, ve které byl nakapaný hřebíčkový olej.

REKLAMA

Po koupeli se ryby zklidní; říká se, že usnou. S generační rybou se musí zacházet velmi opatrně, proto pracujeme v rukavicích a s vlhkými utěrkami.

Jikry se odebíraly do misky, která byla zčásti přikryta látkou. Ta sloužila k tomu, aby se do jiker nedostala žádná voda před tím, než se k jikrám přidá mlíčí. Během oplození se směs mlíčí a jiker několikrát opatrně zamíchala a nechala se stát asi 5 minut.

REKLAMA

Jikry se propláchly vodou, aby se odplavily nečistoty. Pak se nechají opět stát a začnou bobtnat. To je děj, při kterém jikry vstřebávají vodu mezi jikerné obaly a zvětšují se. Po nabobtnání se jikry uložily na rámečky k inkubaci. Po dobu inkubace se o jikry musí neustále pečovat, především odstraňovat neoplozené jikry, hlídat teplotu a řadu dalších věcí, které jsou pro úspěšnou inkubaci důležité.

Umělý výtěr je pro chov pstruha duhového, který je u nás nepůvodním druhem, nezbytný. Poptávka po něm je obrovská a tak si ho rybáři musejí umět vyprodukovat v dostatečném množství.

Pstruh duhový  k nám byl dovezen z Německa roku 1888 a od této doby se jeho oblíbenost mezi rybáři stále zvyšuje. Je to vyhledávaná sportovní i konzumní ryba.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled