Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 14 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
včera
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
předevčírem

Vzpomínáme na staré časy. Wobblery Ryna

strunc 20. února 2020 0 komentářů

Retro

Text: Zdeněk Hofman foto: Lenka Hofmanová  

Výrobu rybářských potřeb v Hradci Králové zahájil Čeněk Resl ve 40. letech minulého století pod značkou Re-fly. Po převratu a následném znárodnění v roce 1948 byl pan Resl přinucen převézt výrobu do DIK – Družstva invalidů Kukleny, které se v roce 1961 sloučilo s výrobním družstvem Znak.

Od roku 1960 vyráběl DIK rybářské náčiní pod označením RYNA a Znak tuto ochrannou známku převzal. O Čeňku Reslovi a firmě Re-fly nemám, bohužel, mnoho informací a nedaří se mi vypátrat ani jeho potomky. Za každou informaci budu velice rád.

REKLAMA

Wobblery z umělé hmoty

Výrobní družstvo Znak patřilo v letech 1961 – 1994 k jednomu z největších výrobců rybářských potřeb na našem území. Zprvu se zde kromě drobných pomůcek vyráběly i bambusové pruty, jejich výroba však byla v roce 1976 ukončena. Rybářský trh v té době už plně ovládaly pruty laminátové, které vyráběl n. p. Tokoz a družstvo Sona.

Hradecký Znak držel svoje prvenství ve výrobě splávků, poskoků, olůvek, umělých nástrah a mušek. Tak bohatý sortiment rybářské bižuterie jiný náš výrobce nabídnout nemohl. Dřevěné wobblery nahradily díky inovačnímu programu v roce 1986 wobblery umělohmotné.

REKLAMA

Dnes si představíme sérii s jednoduchým názvem WR – Wobbler Ryna. První modely z roku 1986 se vyráběly ve velikostech 40 a 65 mm s označením WR 40 a WR 65. Umělohmotné, přesněji řečeno polystyrenové wobblery byly v provedení plotice, mřenka a okoun. Menší typ potápivý, větší v potápivé i plovoucí verzi. WR 40 byl montovaný se dvěma trojháčky nebo jedním pro lov pstruhů. Během let pochopitelně přibývaly i další dekory a velikosti. Na trhu se objevily WR 95, WR 130 a WR 150.

Musím se přiznat, že s plastovými wobblery Ryna jsem nikdy nechytal. V 70. a 80. letech jsem dával přednost kovovým plandavkám, které nebyly tak drahé a fungovaly výborně. Později jsem už rovnou přešel k zahraničním wobblerům Rapala. Vlak s plastovými nástrahami Ryna mi tedy ujel, nikdy však není pozdě a možná je vyzkouším už letos.

Dobový návod k používání

Před začátkem lovu přezkoušejte plovací pohyby a polohu nástrahy. Plave-li na straně, je možno získat nápravu prohnutím očka u huby ve směru narážecí strany.

Používejte pokud možno nejtenčí vlasec a upevňujte jej pomocí jedné malé karabinky nebo uzlu na očku.

Wobbler Ryna plovoucí po nahození na vodu plave klidně po hladině a ponořuje se až v žádaném místě teprve při počátku navíjení vlasce a to do libovolné hloubky, podle rychlého nebo pomalého natáčení vlasce na naviják. Přerušíme-li navíjení, vyplouvá wobbler na hladinu.

Wobbler Ryna potápivý se nahazuje poměrně daleko, po nahození napněte vlasec, aniž byste přitahovali nástrahu zpět. Nechte ji klesnout téměř na dno a pak přitahujte.

Wobbler Ryna je velmi účinná nástraha, představuje co do tvaru a způsobu plavání pohyb živé rybky. Používá se k chytání prakticky všech druhů dravých ryb, jako pstruhů, štik, candátů, bolenů a sumců.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled